Upoznajte Dimitrija Vasiljevića, prvog doktora džez klavira iz Srbije

Kultura 20. dec 201809:37 > 09:37
N1

Dimitrije Vasiljević je prvi doktor džez klavira iz Srbije. Njegov album "Slučajni nomad" našao se u nominaciji za 61. Gremi nagradu u četiri kategorije. Kako je ispričao za N1 put do uspeha je trnovit, a mladima savetuje da puno vežbaju i veruju u svoj uspeh.

Osnovno i sredne obrazovanje Dimitrije Vasiljević je stekao u Muzičkoj školi Josip Slavenski, a potom je 2007. diplomirao na Fakultetu muzičkih umetnosti, i to za samo tri godine. Nakon toga je diplomirao na Berkli muzičkom koledžu u Bostonu, čiji je bio stipendista i gde je nagrađivan za posebna dostignuća na klavirskom odseku. Master studije je završio na Njujorškom univerzitetu, a doktorirao na Univerzitetu Ilinois. Danas predaje na univerzitetu u Nju Orleansu. 

Kako kaže, u njegovoj kući je muzika veoma zastupljena, pošto je otac operski pevač ai majka se bavila muzikom. Krajem srednje škole pojavila se želja da se bavi džezom, a kako za to u Srbiji nije imao mogućnosti, odlučio se za odlazak u inostranstvo.

„Znao sam da moram u inostranstvo. Igrom slučaja se desilo da bude Boston. U Dablinu sam polagao audiiciju za Berkli i dobio sam stipendiju 50 odsto. Svoje nasledstvo sam uložio u ostatak stipendije, koliko je samo srpskih stanova otišlo u američke škole. Roditelji su mi mnogo pomogli, bez njihove podrške ne bih ništa uradio. Posle sam i podizao stipendiju do ful stipendije“.

Na pitanje kako je izgledao život na Berkliju, Vasiljević kaže – vežbanje i vežbanje.

„Drug i ja smo izračunali da nas je svaki dan koštao 150 evra. Provodio sam po 6-7 sati vežbajući, prilično sam bio fanatičan dok nije došao trenutal da kažem – sad sam funkcionalan da pravim karijeru“.

Do skoro je bilo neminovno ići u inostranstvo kako bi se napredovalo i usavršavalo. Danas se, kaže Vasiljević, u Srbiji nešto dešava, džez scena je življa i mladi mogu da nauče nešto što on onije mogao.

„Ipak, za neko vrhunsko znanje preporučujem da se ide preko. U Americi, šDimitrije Vasiljević – prvi doktor džez klavira iz Srbijekolovanje je simulacija prave scene, vas tako trreniraju da postanete univerzalni vojnik, odnosno muzičar, koji će se uklopiti na pravu scenu. Uče vas raznovrsnosti na različite stilove. Mi imamo talentovane muzičare, ali smo zbog izloacije malo zaostali, nismo se stilski razvijali, ni publika nije mogla da se razvija. Poslednjih par godina se izlazi iz toga i kreće na bolje“.

Za sebe kaže da želi da gradi akademsku karijeru, ali i da nastavi muzičko-kompozitorsku karijeru.

„Ja jednom do dva puta mesečno nastupam u Njujorku, u Čikagu, sprema se i evropska turneja. Nisam još imao prilike da sviram u Beogradu, biće neki koncert tokom 2019, za neki dan sviram u Banjaluci“.