Nagrada za životno delo Zdravku Šotri i Dušanu Kovačeviću

Kultura 17. dec 201823:45 > 23:45
Podeli:
Izvor: N1

Udruženje filmskih umetnika Srbije saopštilo je da je dodelilo nagrade i priznanja iz oblasti filmskog stvaralaštva za 2018. godinu, te da je nagrada za životno delo pripala doajenima srpskog filma, filmskom reditelju i scenaristi Zdravku Šotri, kao i filmskom scenaristi i reditelju akademiku Dušanu Kovačeviću.

Udruženje je podsetilo da je Šotra jedan od srpskih najplodnijih filmskih i televizijskih stvaralaca, sa tematski i žanrovski izuzetno razuđenim i bogatim filmskim opusom: „Osvajanje slobode“, „Braća po materi“, „Idemo dalje“, „Boj na Kosovu“, „Igmanski marš“, „Više od igre“, „Držanje za vazduh“, „Lajanje na zvezde“, „Zona Zamfirova“, „Ivkova slava“ i drugi.

Filmsko delo akademika Dušana Kovačevića pripada temeljnim vrednostima srpskog filma, njegovim najvišim estetičkim i umetničkim dometima, počev od njegovog prvog napisanog scenarija za film „Beštije“, preko scenarija za filmove „Ko to tamo peva“, „Poseban tretman“, „Maratonci trče počasni krug“, „Podzemlje“, „Sabirni centar“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, pa sve do filmova „Balkanski špijun“ i „Profesionalac“, koje je i režirao.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo pripala je Milošu Avramoviću za režiju filma „Južni vetar“ i Milošu Kodemu za snimateljski rad u filmu „Zaspanka za vojnike“.

U obrazloženju nagrada navodi se da je Avramović režijom filma „Južni vetar“ ostvario delo visokog kinematografskog standarda, jednodušno prihvaćeno kako od strane kritike tako i najšireg kruga gledalaca, dok je Kodemo svojim snimateljskim radom u filmu „Zaspanka za vojnike“ ostvario fotografiju upečatljive dramske snage i visokih filmsko-estetičkih kvaliteta.

Memorijalna nagrada „Jovan Aćin“ Udruženja filmskih umetnika Srbije za ostvareni domet u oblasti angažovanog dokumentarnog filma pripala je nesvakidašnjem dokumentarnom ostvarenju, filmu „4 godine i 10 minuta“, mladog reditelja Mladena Kovačevića.

Udruženje je dodelilo i dve diplome. Festivalu Uhvati film za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu kao i diplomu Jonu Karmazanu za dugogodišnju uspešnu saradnju.

Nagrade i priznanja Udruženja filmskih umetnika Srbije biće uručeni na svečanosti, 21. decembra u podne u Aeroklubu.