Fedor Vrtačnik: Rok opera u Beogradu – biće spektakularno

Kultura 16. nov 201820:50 > 20:54
Screenshot/ Youtube/ SUBOTICAcom

Oduševili su publiku u regionu, Novosađani koriste svaku priliku da ih ponovo čuju, a publici u beogradskom Centru "Sava" će se pokloniti 27. novembra od 20.30.

Nije bilo lako spojiti hor i orkestar Srpskog narodnog pozorišta i novosadski Big bend i predstaviti nešto neviđeno na našim prostorima – rok operu!

Dirigent Fedor Vrtačnik je to uspeo i napravio repertoar od 20 antologijskih muzičkih hitova rok grupa. Kako kaže, najvažnije mu je bilo da napravi dobru radnu atmosferu, a posle je sve išlo svojim tokom.

„Pre svega je važno napraviti dobru radnu atmosferu u kompletnom asamblu. Individualne i zajedničke probe ansambala su neprocenjiva priprema ovako velikog projekta. Zatim nam je potrebna sva moguća energija koju svaki muzičar ponaosob poseduje i to sve spajamo u zajedničko orkestarsko muziciranje. Na kraju orkestar svojom energijom daje podršku solistima i horu i nastaje rok opera“, kaže dirigent.

Vrtačnik je ovim muzičkim projektom dokazao da je moguće spojiti ova dva, po mnogima, potpuno različita muzička pravca, a i da na nastupima napravi atmosferu koja se viđa samo na rok koncertima.

„Klasični žanr operske muzike napao je gotovo sve aspekte popularne kulture. Posebno jedna bitna sfera popularne kulture koja je ostala relativno imuna na operski uticaj je rok muzika. Zato smo odlučili da malo ekserimentišemo i eksperiment je uspeo! E sada kako spajamo? Pa, najvažnije je da u orkestarskom sastavu imate visoko profesionalne muzičare s velikim iskustvom u radu sa različitim muzičkim stilovima. Postoje samo dve vrste muzike: dobra i loša, a rok i klasika su u biti isto, osmina ili šesnaestina note je ista u svakoj vrsti muzike. Stoga, postoji samo jedan pravac – dobra muzika“, priča Vrtačnik.

Na repertoaru rok opere nalaze se hitovi Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Beatles, Pink Floyd, Van Halena, Doors, Europe, Tine Turner.

Na sceni je više od 120 muzičara.

Na pitanje koja muzička numera je predstavljala najveći izazov za prilagođavanje horu i orkestru, Vrtačnik odgovara: „Svakako je to Boemska rapsodija čiji nastanak i danas predstavlja misteriju. Ovo rapsodično delo je u suštini sa nizom vrlo kontrasnih raspoloženja, boje i karaktera… Pred sobom imamo kompleksno delo sastavljeno iz šest različitih stavova sa dve potpuno različite sekcije: operske i rok sekcije. Ovaj format sa naglim promenama u stilu, tempu i tonu, neobičan je za rok muziku“. 

Publika u Novom Sadu, Paliću, Zrenjaninu, u Baru u Crnoj Gori je imala već priliku da vas sluša i reakcije su bile izvanredne. Upitan šta očekuje u Centru Sava, Vrtačnik kaže:

„Beogradskoj publici se predstavljaju tri sjajna ansambla uz izuzetne vokalne i instrumentalne soliste. Sam projekat je spektakularan po veličini izvođačkog ansambla i činjenicom da muzički aranžmani još nisu predstavljeni na ovim prostorima. Stoga očekujem fantastičan prijem, velike ovacije i naravno, zajedničko đuskanje tokom celog koncerta“.