Savić tvrdi da politika stoji iza zahteva za njegovu smenu

Kultura 31. okt 201813:36 > 13:41
N1

Plašim se da ovde zapravo i nije bila namera da se problemi i primedbe rešavaju, već da se iznesu u javnost i da se, pod maskom slabo prikrivenih umetničkih razloga, kriju jedna planirana politizacija slučaja i privatni interesi, izjavio je upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, povodom zahteva dela ansambla da on ode sa te funkcije.

Svi odlično znaju da su moja vrata u svako doba širom otvorena – za svakoga. Teško da ima i jedan od kolega koji je izrazio nezadovoljstvo, a da nije kod mene lično dolazio i dobijao pomoć i rešenje za svoje probleme, rekao je Savić u intervjuu za Novosti.

Da je reč o politizaciji i privatnim interesima, kako je ocenio, vidi i iz izjava tipa „NP je tek početak“, „Ovo je klica sledećih događaja“ i slično, kao i iz navodne liste onih koji podržavaju njihove zahteve, među kojima su, kako je naveo, opozicioni lideri, bivši komesari u kulturi, glumci i stvaraoci iz Hrvatske i BiH.

POVEZANE VESTI

U utorak smo dobili i skupštinsko pitanje o smeni Hubača, koje je uputila Demokratska stranka, rekao je Savić.

On je ocenio i da je „tu mnogo izmanipulisanih ljudi”, kao i da ima umetnika koji su zabrinuti za neke svoje lične interese.

Ne spori, kako je dodao, da postoje i opravdani zahtevi, ali koji se mogu rešiti i rešavaju se u samoj kući.

Na opasku da je među nezadovoljnim umetnicima puno uglednih imena, prvaka te kuće, Savić je odgovorio: „A da li znate da sedmoro prvaka Narodnog pozorišta nije imalo nijednu premijeru četiri godine, u vreme direktora Hubača!?“

„Gde su jedna Ljiljana Blagojević, Stela Ćetković, Marija Vicković, Vladan Gajović, Marko Nikolić, Lane Gutović, Aleksandra Nikolić, Ivana Žigon, zatim glumci kao što su Nebojša Kundačina, Branislav Tomašević i drugi“, upitao je on.

Savić je rekao i da će narednih dana sesti sa kolegama iz Drame i predočiti im koje uslove treba da ispunjava novi direktor, a to je da bude bespogovorni umetnički autoritet, da uposli veći deo ansambla i da pruži šansu spoljnim saradnicima gde god je to moguće i potrebno, pa i mladim talentima.

On je rekao i da sa Upravnim odborom ima odličnu saradnju i da veruje da „to znači staviti interes Narodnog pozorišta na prvo mesto“.

Ja sigurno neću biti neko ko se inati, nego ću dati inicijativu i predloge za prevazilaženje postojećeg stanja, kako bismo nastavili sa aktivnostima oko jubilarne sezone, naglasio je Savić.