Božović: Sajam knjiga ne ide u dobrom pravcu

Kultura 30. okt 201816:25 > 16:29
N1

Osnivač i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović ocenio je da Sajam knjiga u Beogradu ne ide u dobrom pravcu i da, uprkos važnoj istoriji i širokom javnom uticaju, Sajam ima pogrešan koncept koji sve manje ide u korist knjige, kulture i profesionalnog izdavaštva.

„Suviše je Sajam knjiga važan da bi postao još jedno mesto zabave ili još jedna pozornica popularnih i populističkih javnih ličnosti. Takvih pozornica ima mnogo, a sa Sajmom knjiga estrada i zabava neće dobiti mnogo, ali će bez Sajma knjiga kao uporišta kulture izgubiti mnogo i naša knjiga i naša ukupna kultura“, ocenio je Božović.

U pismu novinarima, Božović je rekao da je Arhipelag zadovoljan prodajom knjiga ali da nije želeo da štand te kuće bude samo prodajno mesto.

„Pisci su gotovo nevidljivi na Sajmu knjiga. Naš nastup imao je cilj da pokaže kako su čitaoci i pisci ključne figure u izdavaštvu. Drago mi je da je takav nastup prepoznat i podržan u medijima i u javnosti“, dodao je Božović.

On je zahvalio medijima na profesionalnoj i korektnoj saradnji ali i izrazio uverenje da medijima nikada nije bilo teže nego danas, jer posao novinara nikada nije bio komplikovaniji i manje cenjen.

„Vidi se to i po statusu i uslovima rada novinara na Sajmu knjiga. Sajam nije nimalo jednostavan za rad novinara. Uslovi za rad novinara ne unapređuju se već godinama. Predlažem da to bude zajednička inicijativa izdavača i medija“, dodao je on.