Vukosavljević o Hubaču: Nećemo ishitreno reagovati

Kultura 19. okt 201810:43 > 11:32
Podeli:
Izvor: N1

Ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je da ministarstvo kojim upravlja neće reagovati ishitreno u vezi sa dešavanjima u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i da čeka stav Upravnog odbora te institucije.

Vukosavljević je za televiziju Prva rekao da kriza u Narodnom pozorištu nije novost i da će Ministarstvo kulture „proceniti pažljivo situaciju i predložiti odredjene mere“.

„Ministarstvo neće reagovati ishitreno, ali se iza toga ne krije da nećemo nikako reagovati. Mi tražimo da Upravni odbor stane iza ovoga i zauzme svoj stav“, objasnio je Vukosavljević.

POVEZANE VESTI

On je kazao da će se pozabaviti stanjem u Narodnom pozorištu i zauzeti stav o svemu, kao i o navodima da je za osobu za odnose s javnošću te intitucije postavljena Mirela Krajinović.

„Možemo da smenimo Upravni odbor ili direktora i da uvedemo v.d. stanje dok se ne rapiše javni konkurs, a možemo i da ustanovimo i da ta kriza neće ugroziti stanje u tom pozorištu i kulturi“, objasnio je Vukosavljević.

Više od 30 glumaca Narodnog pozorišta potpisalo je proglas u kome traže smenu upravnika tog pozorišta Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu direktora Drame Željka Hubača.

Dosadašnji direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željko Hubač izjavio je da je novac tog pozorišta u sred sezone usmeren na dva projekta, što je poremetilo rad te institucije.

„Samo sam pitao pobogu ljudi, da li postoji neko koga interesuje i koji se sekira što u godini jubileja, 150 godina postojanja, nemamo nijednu premijeru u Drami. Čuo sam da neće imati ni balet ni opera“, rekao je Hubač za televiziju Prva.

On je kazao da je uputio pismo Upravnom odboru i direktoru pozorišta kako bi promenili odluku o finansiranju predstave Plutus u Grčkoj i gostovanje baleta u okolini Rima, što je uticalo na pauzu od sedam meseci u repertoaru.

Hubač je negirao da je nudio svoju ostavku i dodao da se „odlazi na kraju sezone, a ne na početku“, kao što je njegov slučaj.

Vreme će pokazati da li će Ivona Jevtić solidno obavljati posao

Vukosavljević je rekao i da su svi formalni uslovi za postavljanje dosadašnje gradske sekretarke za kulturu Beograda Ivone Jevtić na mesto direktora Muzeja Nikole Tesle ispunjeni, kao i da treba pustiti vreme da pokaže da li će „solidno obavljati svoj posao“.

On je kazao da je Grad Beograd osnivač tog muzeja i da je gradska vlast odlučila da sad pruži priliku drugoj osobi da se pokaže.

„Direktor koji više nije na tom mestu, bio je imenovan svojevremeno na osnovu moje odluke. Mislim da je vrlo solidno obavljao svoj posao“, rekao je Vukosavljević i dodao da se često na konkurse za direktore ustanova kulture ne javljaju najbolji ljudi.

Skupština grada Beograda razrešila je 11. oktobra gradsku sekretarku za kulturu Ivonu Jevtić i ujedno je imenovala za v.d. direktora Muzeja Nikole Tesle.

Jevtić će na toj funkciji biti godinu dana, a pažnju javnosti privukla je zbog izjave da „zaboravljaju ljudi sve ono što je učinjeno, prvi Kosovski boj, drugi Kosovski boj, naše junake nad junacima, Kraljevića Marka i sve one koji su bitke bili“.