Gošće N1: Umetnici Drame tražiće smenu Savića zbog Hubača

Kultura 17. okt 201812:01 > 12:29
Podeli:
Izvor: N1

Gošće N1 rediteljka Tatjana Mandić Rigonat i glumica Hana Selimović ocenjuju da je uprava Narodnog pozorišta smenom direktora Drame Željka Hubača javno rekla da želi suprotno od uspeha. Ovo sve što se dešava je slika i prilika jedne politike u kojoj su estrada i kultura izjednačeni, tražićemo ostavku Dejana Savića, navodi rediteljka.

Daleke 1868. godine, 2. mart, knez Mihailo, u dogovoru sa Državnim savetom donosi odluku o izgradnji stalnog zdanja beogradskog teatra čiji je opšti izgled upućivao na sličnosti sa čuvenom milanskom „Skalom“. Prvi direktor Narodnog pozorišta u Beogradu bio je književnik i autor teksta himne „Bože pravde“ Jovan Đorđević.

Ako ste u poslednje vreme listali dnevnu štampu, Narodno pozorište bilo je tema tako što je javnost mogla da sazna da pozorišnu scenu na kojoj se igraju dela od Šekspira do Siniše Kovačevića promoviše nekadašnja Playboy žečica Mirela Krajinović kroz svoj magazine „Glob“.

Sledeća tema po kojoj je nacionalni teatar bio u centru pažnje su smene. Nakon kritičkog stava koji je izneo u intervjuu u  Politici, Željko Hubač prestao je da bude direktor Drame, a na njegovo mesto došao je reditelj Jug Radivojević.

POVEZANE VESTI

Obrazloženje je kako kažu „da Narodno pozorište, povodom jubilarne sezone, ali i posle nje, izmeni vizuru dramskog repertoara“, i što se opera tiče „podmlađivanja solističkog korpusa, uz osavremenjivanje delovanja ove umetničke grupacije nastupima na otvorenom, gostovanjima po zemlji“.

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat kaže da je to saopštenje celo problematično i kontradiktorno i da ne predstavlja pravo umetničko obrazloženje, već zaokret od nečeg velikog u suprotnom pravcu.

Reporetoar Narodnog pozorišta su stvarali umetnici koji su postizali rezultate kakve niko nije do sada postigao, kaže gošća Novog dana, ističući da je Drama osvojila preko 106 nagrada u zemlji i inostranstvu.

To je bio četvorogodišnji umetnički kontinuitet uspostavljanja savremenih poetika, navela je, dodajući da je kontinuitet u pozorištu veoma bitan. Istakla je da su rađene predstave po delima klasičnih, ali i savremenih pisaca.

Kaže da je smenjen čovek koji je u četiri godine afirmisao Dramu izborom tekstova, izborom reditelja i slobodom, pre svega.

„Ovo je napad na sve nas, ne samo na Željka Hubača, na sve nas koji su sarađivali sa Željkom Hubačem, i stvorili tu atmosferu i sve te vrednosti koji su ponos kulture ovoga grada i ove zemlje. Za uspehe Narodnog pozorišta zna se u regionu i to nije mala stvar“, navela je Mandić Rigonat.

Ona ističe da u veliki jubilej, 150 godina Drame, Narodno pozorište ulazi u skelama, da se na Velikoj sceni jedino igra Ivanov. Zašto smo mi pod skelama – jer neko u toj kući nije znao da radi, a sredstva je dalo ministarstvo prošle godine, pa je to vraćeno u budžet, zbog neraspisanih tendera ili nečeg drugog, dodaje.

Selimovićeva je pozvala premijerku da kaže ministru kulture da sada treba da se umeša. „Da li je normalno da na ovo niko ne reaguje?“

„Sve jeste politika. Ovo sve što se dešava je slika i prilika jedne politike u kojoj su estrada i kultura izjednačeni“, naglašava rediteljka. Ona navodi da ne želi da komentariše izbor reditelja Juga Radivojevića i da „otvara rat“ prema njemu, već želi da se zadrži na priči kako je Hubač smenjen, jer tako nešto može svakiom da se desi, pa i Radivojeviću.

Glumica Hana Selimović kaže da nije stalni član Narodnog pozorišta na „očiglednu volju upravnika Dejana Savića da tako bude“, ističući da u tom pozorištu radi od 2008. Gošća Novog dana ispričala je da ju je jedan Hubačev prethodnik pitao da li ima vezu u ministarstvu ili političku vezu, jer bi on nju želeo da primi.

Navodi da joj je Savić rekao da ne može da je primi zbog zakona, a da je u međuvremenu primio tri ili četiri osobe. Selimovićeva je istakla da joj je jednom, na pitanje u poruci kad će da bude primljena (jer je saznala da je otvoreno jedno mesto), odgovorio: „Znaš li ti ko sam ja i šta mogu? Ti si možda sjajna glumica, ali ti si meni iritantna“. Da li se tako ponaša čovek koji je na vrhu jedne nacionalne institucije, kojoj sam ja u protekle dve godine, zahvaljujući Hubaču i njegovom repertoaru, donela 10 nagrada, upitala je.

„Da li ja treba da se bojim ovog današnjeg istupa? Nemam strah, ali imam očekivanja da će posledice uslediti, mislim, to smo videli… Da li je normalno da jedan čovek koji je napravio nezapamćen uspeh u poslednjih ne pamtim koliko godina, bude kažnjen za to što je učinio. On je smenjen samo dva dana od intervjua u kom kritikuje situaciju u pozorištu. Šta ja treba da očekujem? Ja se zovem Hana Selimović, imam 31 godinu, imam nagrade za nacionalnu penziju, nisam član nijednog pozorišta jer nemam političku ni bilo koju drugu vezu“, navela je gošća N1.

„Nemamo toalet papir, sapun, ne rade tuševi…“

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat ocenjuje da je ova smena povreda slobode mišljenja i povreda slobode stvaranja. „Ovo je atak na jedno umetničko ponašanje i slobodu govora“.

Navodi da je Hubačevo mesto bilo klimavo i bez ovog intervjua, jer se, boreći se za kvalitet u drami i za reditelje koji su želeli određene podele, izlagao sukobima sa Savićem.

Hana Selimović ocenjuje da je uprava Narodnog pozorišta saopštenjem javno rekla da žele suprotno od uspeha, „promenu vizuru“, kvalitet koji je taj repertoar doneo – oni bi da promene.

Ona je istakla da u tom pozorištu nemaju toalet papir, sapun, a „o peškirima da ne pričamo“. Tuševi nam ne rade,  garderoberi rade za 20.000, isto kao Mirela Krajnović koja objavi repertoar, ističe. Kaže da ne želi saradnju sa Jugom Radivojevićem, jer bi na taj način dala legitimitet celoj ovoj situaciji.

U četvrtak će se umetnici sektora Drama obratiti javnosti, rekla je Mandić Rigonat, dodajući da nije umetnički ćutati. Navela je da imaju veliku umetničku podršku regiona i umetničke javnosti u Beogradu. Navela je da će tražiti smenu Dejana Savića.

Na konstataciju da to nije prvi put da se traži njegova smena, odgovara da na tom mestu ostaje „zahvaljujući politikama“.

Gošće su se saglasile da je vitalni deo ansambla Narodnog pozorišta jedan od najboljih u Beogradu i da se radi o veoma posvećenim ljudima.