U pozorištu muk, da li je intervju razlog smene Hubača?

Kultura 16. okt. 201817:55 > 17:56
Podeli:
Izvor: N1

Nakon smene direktora muzeja Nikola Tesla, na red su došle smene u još jednoj instituciji kulture. Narodno pozorište smenilo je direktore Drame i Opere Željka Hubača i Janka Sinadinovića.

Pažnju je privuklo jer je smenjeni Hubač, koji je doneo više od 100 nagrada pozorištu u kom radi, pre dva dana u jednom intervjuu kritikovao upravu nacionalnog teatra, te se kulturna javnost s pravom zapitala – postoji li veza između ta dva događaja.

Rekonstrukcija i na fasadi pozorišta, ali i u njegovim redovima. Željko Hubač više nije v.d. direktor drame. Na njegovo mesto došao je Jug Radivojević, i to bez v. d. statusa. Za to vreme, Hubač ponavlja: „Ne mogu da komentarišem svoju smenu ni kao čovek, ni kao umetnik“.

POVEZANE VESTI

 „Mislim da je u ovom trenutku to stvar lepog vaspitanja, dakle, ja mogu da ponovim za bilo koji medij sve ono što sam govorio poslednje četiri godine, to nije problem, ali ovu odluku u ovom trenutku ne mogu da komentarišem, jer mislim da nije na meni da je komentarišem“, kaže on.

Onaj ko bi to mogao da komentariše, jeste direktor nacionalnog teatra, ipak, iz ovog pozorišta, na ovu temu se za sada čuje samo – tišina.

A da li je razlog za smenu Željka Hubača bio intervju dat Politici pre dva dana ili nešto drugo, od direktora Narodnog pozorišta nismo uspeli da saznamo. Za N1 su u press službi Narodnog pozorišta rekli da Dejan Savić za N1 ne želi da govori.

Mladenović: Skandal s Hubačem je možda kap koja je prelila čašu

Izvor : N1

A u intervjuu koji je Hubač dao pre dva dana navodi se da je budžet za produkciju smanjen, da će se trošiti novac predviđen za sledeću godinu, ali i da u jubilarnoj sezoni neće biti premijere punih sedam meseci. Kokan Mladenović, bivši direktor drame Narodnog pozorišta kaže da je problem Hubača, problem esnafa.

„Imali smo dovoljno prilike da se razočaramo i u narod i u esnaf u životu. Ali, možda neke ozbiljne promene, pobune počinju od nekih stvari koje nisu kapitalno važne, i evo ja dozvoljavam sebi da mislim da je ovaj skandal sa smenom Željka Hubača možda kap koja je prelila čašu, mislim da je to ono što može da homogenizuje ono ozbiljno pozorišnog sveta i da kažemo dosta“, rekao je Mladenović.

Izvor : N1

Kap je za sada prelila čašu samo na društvenim mrežama, pa se tako prvi na Fejsbuku oglasio reditelj Ivan Vuk Torbica, isprovociran pre svega saopštenjem Narodnog pozorišta. Za N1 kaže da se cela situacija može svesti na jednu reč: nepravda.

„Znači, ako je moguće smeniti čoveka koji dobro radi svoju stvar, čiji rezultati govore u prilog njemu, koji je pokušao i nastojao podmladiti taj ansambl, znate, tamo stoji, treba dati priliku drugima, taj čovek je pokušavao upravo to i bio stopiran od strane Dejana Savića i struktura sličnih Dejanu Saviću“, kaže Torbica.

Novi direktor Jug Radivojević za sada ima mnogo bolju startnu poziciju od prethodnika, bar finansijski gledano. Željku Hubaču je za celokupnu prethodnu sezonu odobreno 13 miliona dinara budžeta, dok će Radivojević startovati svoju sa 27.