Smenjen Željko Hubač, dva dana posle kritičkog intervjua

Kultura 15. okt 201822:47 > 22:49
N1

Narodno pozorište smenilo je direktore Drame i Opere Željka Hubača i Janka Sinadinovića.

Kako je iz te institucije ranije danas saopšteno, na osnovu Statuta i ovlašćenja upravnika, Dejan Savić je  doneo odluku da prvi čovek Dramskog sektora te institucije u narednom periodu bude  pozorišni i filmski reditelj Jug Radivojević.

Uz zahvalnost na radu i angažovanju, dosadašnji direktori Željko Hubač i Janko Sinadinović vraćaju se svojim redovnim dužnostima, dramaturga i operskog prvaka u Narodnom pozorištu, ostajući u najužem umetničkom timu koji će kreirati profil Drame i Opere, navodi se u saopštenju.

Primadona i proslavljeni sopran Jasmina Trumbetaš Petrović vodiće Operu.

Hubač i Sinadinović nisu želeli da za medije komentarišu svoje smenu. Inače, samo pre dva dana, Hubač je dao intervju u kom je iskazao nezadovoljstvo izdvajanjima za taj sektor i ukazao na to da je Upravni odbor, usred godine, iznenada i bez ikakve najave i konsultacije sa bilo kim u Drami, doneo odluku kojom je drastično smanjen budžet za produkciju u 2018. godini, za, kako je naveo, skoro 30 odsto.

„Iako je Drama jedini sektor u Narodnom pozorištu koji na blagajni zarađuje više od rashoda za održavanje repertoara, ‘nagrađeni’ smo tako što smo ove godine dobili najmanji budžet za produkciju u poslednje četiri godine“, kazao je Hubač pre dva dana za Politiku.

On je naglasio da je Drama Narodnog pozorišta u godini jubileja kada se proslavlja 150. sezona, došla u situaciju da posle premijere „Balkanskog špijuna“, sledeću premijeru, Stankovićevu „Nečistu krv“, u režiji Milana Neškovića, ima u najboljem slučaju tek početkom aprila 2019. godine.

Dakle, u jubilarnoj sezoni nećemo imati premijeru punih sedam meseci, a to će se odraziti pogubno na ukupan repertoar i u narednoj sezoni, rekao je Hubač.

„Tražićemo od ministarstva dodatna sredstva za produkciju, ako treba napravićemo predstavu iz sopstvenih sredstava, tražićemo koproducente… I ne samo to. Tražićemo bolje tehničke uslove, jer su nam već duže vreme svetlosna, tonska i video oprema u izuzetno lošem stanju, posebno na sceni „Raša Plaović“, borićemo se da nam se posle tri godine, od kako smo prvi put u istoriji našeg pozorišta primljeni u Evropsku teatarsku konvenciju zahvaljujući kvalitetnim predstavama, najzad plati članarina u ovoj organizaciji, a ne da nam svaka tri meseca u direkciju Drame stiže opomena, kao da nismo platili infostan“, naveo je Hubač.

Torbica: Celo pitanje smene Hubača je političko

Na vest o smeni direktora Drame reagovao je reditelj Igor Vuk Torbica koji je rekao da je to tema koja mora da dobije snažnu medijsku pažnju. Istakao je da je Hubač u prethodne četiri godine vratio Narodno pozorište na mapu regiona, i ne samo to – već je vratio to pozorište i Dramu na mapu grada. Ističe da je on zadužio ne samo to pozorište, već i Beograd.

„Vrhunski je cinizam da takva stvar može i da padne na pamet Dejanu Saviću i UO“, naveo je i dodao: „Da li oni misle da je ovaj grad, ova zemlja, grad i struka do te mere eutanazirana, da li misle da je toliko dobro izvršen mentocid nad ovim stanovništvom, da su ti imaginarijumi i tv šouvi i ne znam šta… Uterivanje straha, cenzure, dovoljni da ovakva stvar, ovakav cinizam može da prođe bez reakcije“.

Kaže da nije siguran da Dejan Savić može da obrazloži šta to nije dobro u Željkovom radu, i šta ga to diskvalifikuje za funkciju koju je obavljao. Kaže da treba pozvati donosioce te odluke da kažu zašto je čoveku koji je doneo toliko nagrada pozorištu, toliko vidljivosti i saradnji, zaustavljen rad u toj kući.

„Ali problem je u tome što to postaje pravilo, nešto po čemu ćemo dalje živeti… Ko god pokaže rezultate, neće biti nagrađen novim mogućnostima, neće se stimulisati, da njeov program napreduje, već će biti odstranjen sa javne, odnosno kulturne scene ovog grada“, ocenio je.

Ovu smenu nazvao je opasnom, ciničnom, bezobraznom i neverovatnom. Jasno je čiji je kadar novi direktor Jug Radivojević, kaže Torbica i dodaje da je jasno da je celo pitanje smene – političko.

„Da li je moguće da se ova vlast ne zaustavlja nigde, da ne postoji granica finog ukusa dokle može sezati cenzura, zabranjivanje, licemerstvo“, naveo je u video poruci na svom Fejsbuk profilu u kom je upitao i ko su ljudi koji su u UO.