Milena Dravić – filmska diva, beskompromisni borac za pravdu

Kultura 14. okt 201819:02 > 19:15
Tanjug/ Tanja Valič

Milena Dravić, legendarna srpska i jugoslovenska glumica, preminula je noćas u Beogradu u 79. godini posle teške bolesti. Glumica je preminula u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, gde se nalazila na lečenju.

Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored decenijskog pаrtnerа u profesionаlnom i privаtnom životu Drаgаnа Gаge Nikolićа.

Na bioskopskom platnu se prvi put pojavljuje još kao srednjoškolka, u filmu iz 1959. godine „Vrata ostaju otvorena“. Potom u kratkom roku dobija još nekoliko filmskih uloga, a ostalo je istorija – popularnost širom bivše Jugoslavije joj donosi saradnju sa kolegom Ljubišom Samardžićem.

U karijeri koja je trajala duže od pola veka, Milena Dravić snimila je preko 100 filmova – najpoznatije uloge teško je nabrojati, ali valja pomenuti tek neke od njih – Milja u „Kozari“, Lepa u ostvarenju „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, Gordana u filmu „Nije lako sa muškarcima“… Igrala je samohrane majke, seljanke, žene iz radničke ali i visoke klase, a bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa.

POVEZANE VESTI

Ostaće upamćena i po pozorišnim i televizijskim, a svakako i po najvećoj ljubavi jugoslovenske i srpske kinematografije. Dugogodišnjeg supruga Dragana Nikolića upoznala je na snimanju filma „Horoskop“, venčali su se na pauzi za ručak, i ostali zajendo duže od četiri decenije, sve do njegove smrti 2016. godine.

Tvrdnji da je bila najveća diva jugoslovenske i filmske kinematografije u prilog idu brojne nagrade koje je osvajala – za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, nagrađena je Zlatnom ružom na Filmskom festivalu u Veneciji, ovenčana je brojnim domaćim priznanjima, a 2017. je dobila i najprestižniju srpsku nagradu u svetu filma – Dobričin prsten. Devet puta su joj dodeljena priznanja i u Pulskoj areni, gde je jula 2018, na otvaranju 65. Filmskog festivala, pozdravljena petnaestominutnim ovacijama, kada je na njeno pojavljivanje 5.000 ljudi ustalo i aplaudiralo.

„Drago mi je da je Milena Dravić letos doživela one ovacije u Pulskoj areni i to je, u stvari, nagrada za taj život i to je ono nešto najlepše što takvoj osobi kao što je ona, ne mogu da kažem Jugoslovenki, ne znam da li je bila verskog ili neverskog opredeljenja, ne znam da li je bila ove ili one nacionalnosti, ali prosto, ona je obeležila to vreme, tu državu u kojoj smo živeli“, rekao je Dušan Nedeljkov, pisac.

Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića otvoren je maja 2018. u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Tamo će tokom narednih dana biti prikazivana neka od najlegendarnijih Mileninih ostvarenja.

„Najveća diva, najveća zvezda jugoslovenskog filma i glumica koja je obeležila epohu, koja je značajna ne samo za nas na ovim prostorima već i mnogo šire, sasvim sigurno da je Milena Dravić. Pored toga što je bila izuzetna glumica bila i beskompromisni borac za pravdu, za istinu, i osoba koja je ostvarila važne uloge ne samo na filmu u teatru i na televiziji već i u stvarnom životu“, kaže direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Milena Dravić biće sahranjena u Aleji velikana u Beogradu, pored supruga Drаgаnа Gаge Nikolićа.