Evropska nagrada za kulturno nasleđe Tvrđavi Bač

Kultura 01. okt 201817:11 > 17:17
N1

Na srednjevekovnoj Tvrđavi Bač otkrivena je bronzana plaketa, velika evropska nagrada za kulturno nasleđe, koju je tim stručnjaka iz Vojvodine osvojio u oštroj konkurenciji. Evropski komesar za kulturu Tibor Navračić ocenio je da je priznanje zasluženo jer je zahvaljujući njihovim naporima to jedan od značajnijih elemenata kulturnog nasleđa Evrope.

Propadala je gotovo tri veka. Preživela miniranje, požar i generacije lokalnog stanovništva.

„Pa puno je lošije bilo. Sad je sve savremenije, modernije. Malo su očistili. Bile su guske u zidinama u Tvrđavi.. Al sad ne dozvoljavaju, jel ništa, pa onda…“, kažu građani.

Pre 12 godina počela je njena obnova kroz projekat „Vekovi Bača“. Pored rekonstrukcije Franjevačkog samostana, hamama i manastira Bođani, konzervacija Tvrđave Bač njegov je centralni deo. Dvanaest godina kasnije sa ponosom ističu bronzanu plaketu.

„Ja sam imala tu čast da doživim trenutak kada je gospodin Navračič ovako podigao i rekao – ko je poslednji, ko je poslednji ko dobija gran pri, svega sedam gran prija? Kad je rekao Tvrđava Bač, to je bio jedan trenutak koji se nikada, nikada neće zaboraviti“, kaže Slavica Vujović, autorka projekta „Vekovi Bača“.

Taj trenutak opisuje kao bajku, međutim ne i godine rada na obnovi Tvrđave.

„Jako je teško očuvati nasleđe. I zato je važno da ovoliki fokus bude na nasleđu danas. Da kažemo da je nasleđe u srcu Evrope“, kaže Vujović.

Restauracija je koštala 800 hiljada evra, od čega je veći deo pokriven evropskim IPA fondovima. Više pokrajinskih institucija radilo je na tome da ovo nasleđe očuva i integriše ga u život zajednice.

„Ono što je evropsko istovremeno je i lokalno. Slaveći Evropu, slavimo i lokalne kulture. Mislim da je Tvrđava Bač lep simbol heterogenosti evropske kulture i kompleksnosti našeg identiteta“, kaže Tibor Navračič, evropski komesar za kulturu.

Osim Tvrđave Bač, Evropa nostra nagradila je još dva projekta u Srbiji i to je, napominju, pre svega priznanje struci.

„To je takođe velika lekcija za one koji ne gledaju na profesionalizam. Za mnoge zavode za zaštitu spomenika, sad isključujemo Pokrajinski koji je dobio ovu nagradu, koji gledaju kako će se što jeftinije uraditi, a ne kako će se što bolje i što profesionalnije uraditi“, kaže Irina Subotić iz Evropa nostra Srbija.

Evropsko priznanje dovodi ih i korak bliže željenoj listi svetske baštine na kojoj bi se, nadaju se u Baču, tvrđava mogla naći do 2020. godine.