Stojanović o Ejdusu: Poštovao je publiku, ali je bio svoj

Kultura 29. sep. 201818:23 > 18:33
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dušan Aničić

Peca je bio veliki igrač, odgovoran prema pozorištu, prema sebi, a pre svega prema publici, izjavio je reditelj Gorčin Stojanović povodom smrti glumca Predraga Ejdusa.

Ejdus je preminuo u petak posle duže bolesti u 72. godini.

„Peca je bio veoma odgovoran prema pozorištu kao instituciji, prema sebi u pozorištu, a pre svega prema publici. On nikada nije nipodaštavao publiku, nikad joj se nije ni povinovao, on je igrao svoje, bio je veliki igrač“, rekao je Stojanović.

Ejdus je rođen 24. jula 1947. godine u Beogradu. Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 tv-serija.

U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog…

Igrao je u predstavama „Faust 1 i 2“, „Kir Janji“, „Glembajevima“, „Mletačkom trgovcu“, „Supermarketu“, „Skupu“.

Predstava „Kir Janja“, u kojoj je glumio naslovnu ulogu, proslavila je 2017. godine četvrt veka izvođenja.

Kolege Predraga Ejdusa na poseban način dočaravaju njegovu glumačku izuzetnost.

„Kada govoriomo o izuzetnosti gospodina Ejdusa, možda meni najdraži primer je bio vezan za snimanje filma ‘Šišanje’. Tada je već bio bolestan i prolazio je kroz intenzivne medicinske terapije i zbog hemioterapije nije imao kosu tada. I on je rekao – ‘Jao, znaš šta, genijalno, mogu da izgledam kao pravi nacista, biću ćelav u filmu’. To je potpuno fenomenalan primer kako jedna tako strašna situacija može da se preokrene. To je dobar uvid u to kako je on doživljavao taj posao“, rekao je reditelj Stevan Filipović.

Predrag Ejdus je ove godine dobio nagradu „Zlatni ćuran“ za životno delo, a dobitnik je i mnogih drugih nagrada, između ostalih i nagrade „Dobričin prsten“.