Magacin kao "Prostor za sve" – rad, greške, stvaranje

Kultura 03. sep 201810:59 > 11:02
Podeli:
Izvor: N1

Nakon višegodišnje borbe za opstanak, "Magacin", jedinstveni kulturni centar u Srbiji koji vode, održavaju i razvijaju umetnici i kulturni radnici, predstavlja javnosti nove mogućnosti rada i stvaranja. Događaj pod nazivom Prostor za sve održaće se 8. spetembra, a o njemu su govorili Luka Knežević Strika i Ksenija Đurović iz tog Kulturnog centra.

U okviru događaja „Prostor za sve“, koji će u Magacinu biti održan 8. septembra 2018, organizacije koje koriste taj prostor žele da predstave nove mogućnosti i različite prostore koje Magacin podrazumeva, kao i umetničke prakse koje u njima nastaju.

Predviđeno je vođenje kroz Magacin, otvaranje izložbe „Prostor za napredovanje“ i izložba „Prostor za grešku“.

Kroz razgovor sa umetnicima, zainteresovani će dobiti sliku o tome šta prostori Magacina nude potencijalnim korisnicima i kakva raznovrsnost delovanja već postoji. Posetioci će obići Praksu Makerspace, Ostavinsku galeriju, Plesnu salu, Ilegalni bioskop, Coworking kancelarije i Podrum, a obilazak se završava razgovorom o mogućnostima Magacina u Centralnom prostoru.

„Program je koncipiran tako da se različiti prostori Magacina predstave kroz aktivnosti koje su se u njima odvijale, ali i kao prostori mogućnosti za nove ideje i napredovanje. Magacin je prostor za rad, ali i za eksperiment, za greške i za stvaranje, za praksu i teoriju, za izvođenje i rad u kancelariji“, navode.

U Magacinu je u prethodnih godinu dana radilo više od 120 organizacija i pojedinaca, prostor se koristi prosečno više od 1.500 puta godišnje, što se može porediti sa najvećim ustavnovama kulture u gradu.

„Na principima solidarnosti, otvorenosti, tolerancije i zajedništva, Magacin je resurs centar za sve organizacije i pojedince koji ne mogu da obezbede svoj prostor ili kojima su vrata drugih gradskih prostora bila zatvorena“, navode u ovom kulturnom centru. „Magacin stoga funkcioniše kao javno dobro i zajednička vrednost“.

Pravni status ovog kulturnog centra ostaje nerešen i u drugoj deceniji njegovog postojanja. Ovaj prostor je još 2007. godine dodeljen organizacijama sa nezavisne kulturne scene, ali je do danas ostao u sivoj zoni funkcionisanja usled nedostatka političke volje da se pravno reguliše prvobitna ideja uspostavljanja nezavisnog centra kulture, navode u ovom centru.