Počeli "Filmski susreti" u Nišu

Kultura 25. avg 201822:41 > 22:44
Promo

Simboličnom predajom ključeva grada predsednici žirija Ani Sofrenović i nagrade "Pavle Vuisić" glumcu Radošu Bajiću, u Nišu je otvoren 53. Festival glumačkih ostvarenja.

Po tradiciji, svečanom otvaranju prethodio je defile glumaca od Gradske kuće preko Tvrdjavskog mosta do Tvrdjave, a glumci su, takodje po tradiji, na početku svečane ceremonije izašli na pozornicu i poklonili se publici.

Predajući ključeve grada Ani Sofrenović, zamenik gradonačelnika Niša Miloš Bandjur rekao je da žiriju ove godine neće biti ni malo lako jer se za nagrade takmiči „mnogo dobrih glumaca u mnogo dobrih filmova“.

Uručujući Radošu Bajiću nagradu „Pavle Vuisić“ Udruženja filmskih glumaca Srbije, predsednik tog Udruženja Vladan Živković je podsetio da je Bajić tokom 42 godine duge karijere glumio u više od 100 filmova i TV serija.

„Atentat u Sarajevu“ bio je prvi film u kojem je Bajić glumio, a potom su usledili brojni filmovi – „Dezerter“, „Na putu za Katangu“, „Partizanska eskadrila“, „Sekula i njegove žene“ i potpuno njegova serija „Selo gori, a baba se češlja“, podsetio je Živković.

Laureat nagrade „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos glumi, Radoš Bajić kazao je da je počastvovan nagradom kojom je ušao u krug besmtrnih.

„Sve manje nas je koji smo imali tu sreću da budemo u istom kadru, da učimo filmsku glumu i da igramo sa velikanom čiji je lik na ovom prelepom znamenju. U prvom filmu Živka Nikolića igrao sam sa velikim Pavlom Vuisićem“, naglasio je Bajić.

On je izjavio da Srbija nakon raspada velike zemlje, za razliku od drugih koji su sačuvali svoje nacionalne festivale, danas nema pravi veliki festival nacionalnog filma.

„Jedino ‘Filmski susreti’ i grad Niš zaslužuju da budu centralno mesto za jedan veliki nacionalni festival srpske kinematografije“, izjavio je Bajić.

Na Otvaranju festivala publika u Nišu mogla je da premijerno pogleda film „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića.

„Južni vetar“ je priča o beogradskom podzemlju s Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, u kome je jednu od svojih poslednjih rola ostvario nedavno preminuli Nebojša Glogovac, inače prošlogodišnji laureat festivala.

„Filmski susreti“ trajaće do 31. avgusta i za to vreme, prema najavama organizatora – Niškog kulturnog centra i Udruženja filmskih glumaca Srbije, u zvaničnoj konkurenciji biće prikazano 12 filmova, dok će završne večeri biti prikazana još još tri gostujuća filma.