Izložba eksponata iz rimskog perioda u Galeriji SANU

Kultura 15. avg 201820:45 > 20:49
Izvor: N1

Izložba "Rimski limes i gradovi u Srbiji" otvorena je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, a u narednih mesec dana posetioci će moći da vide eksponate iz cele Srbije iz perioda rimske vladavine na Balkanu od prvog do petog veka.

Na izložbi su prikazani grnčarija, odeća i oružje koje su koristile rimske legije u odbrani granica carstva, odnosno provincija Gornje Mezije i Donje Panonije, čija su središta bili Viminacijum (Kostolac), Singidunum (Beograd) i Sirmijum (Sremska Mitrovica).

Posetioci mogu da vide i slike limesa, rimske vojne granice, i naselja i utvrđenja, koja su izradili domaći umetnici pod nadzorom arheologa, a objašnjenja su napisana na engleskom i srpskom jeziku.

Jedan od organizatora izložbe, arheolog Miomir Korać, istakao je kao ključni zadatak arheologije da na osnovu pronađenih eksponata rekonstruiše jedno vreme.

On je pozvao građane da posete izložbu i upoznaju se sa životom u rimskim naseljima duž vojne granice carstva na prostorima današnje Srbije.

N1

Akademik Mirjana Živojinović istakla je da su Rimljani iza sebe ostavili bogato kulturno nasleđe i da se to posebno može videti na lokalitetima na kojima su se nalazili gradovi Viminacijum, Sirmijum i Singidunum.

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević ovu izložbu ocenio je kao „dobar uvod“ u međunarodnu naučnu konferenciju, o rimskom nasleđu kojoj će u septembru Srbija biti domaćin.

Izložba „Rimski limes i gradovi u Srbiji“ otvorena je do 10. septembra.