Film Mile Turajlić u trci za nagradu Evropskog parlamenta

Kultura 25. jul. 201813:14 > 13:53
Podeli:
Izvor: AFP/Larry Busacca

Dokumentarni film "Druga strana svega" rediteljke Mile Turajlić uvršten je među tri najbolja filma u završnoj konkurenciji za nagradu Luks (Lux Film Prize) Evropskog parlamenta.

Vest da je film rediteljke iz Srbije konkurent za prestižnu nagradu objavio je juče predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na pres-konferenciji tokom Dana autora u Rimu.

To je prvi put u poslednjih deset godina da se jedan dokumentarni film nađe među tri nominovana za nagradu Luks koja se od 2007. svake godine daje najzapaženijem i najznačajnijem evropskom filmu koji „zalazi u suštinu debate o Evropi danas“.

Od 10 filmova koji su zvanično nominovani i objavljeni na festivalu u Karlovim Varima početkom jula, izabrana su tri koja će kao finalisti za nagradu obići evropski kontinent.

Pobednika ovogodišnjeg takmičenja za Luks nagradu izabraće poslanici Evropskog parlamenta, a biće proglašen 14. novembra u Strazburu.

Dokumentarni film Mile Turajlić, sa druga dva filma u finalu – „Woman at War“ („Žena u ratu“) reditelja Benedikta Erlingsona i “Styx“ („Stiks“) Volfganga Fišera, biće deo ovogodišnjeg programa Filmskog festivala u Veneciji koji se održava u septembru.

Nakon toga filmovi će biti prevedena na 24 evropska jezika i prikazani u 28 evropskih zemalja u okviru Luks Filmskih dana 2018.

Film „Druga strana svega“, koprodukcija Srbije i Francuske i ujedno prva koprodukcija HBO Evrope sa Srbijom, dobio je finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva Kulture Republike Srbije, francuskog filmskog fonda kao i evropskog fonda za podršku bioskopima. 

To ostvarenje Mile Turajlić, u kome rediteljka trasira priču o podeljenom stanu i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti, do sada je prikazano na oko 60 festivala širom sveta i osvojilo je više od 20 nagrada.