Rekonstrukcija Žitnog trga – država ponosna, arheolozi kivni

Kultura 07. jul 201818:44 > 19:37
N1

Čelnici Sremske Mitrovice i ministar kulture ponosni su na rekonstrukciju Žitnog trga na kojem se nalaze iskopine iz vremena kada je taj grad bio prestonica Rimskog carstva, dok arheolozi poručuju da su iskopine antičkog Sirmijuma tim potezom devastirane.

Ostaci starorimskog Sirmijuma na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici preživeli su gotovo dva milenijuma. Sve do petka. Dvadeset prvi vek doneo im je modernizaciju – behaton i tribine prekrili su deo nalazišta, a novi sloj maltera i cigala prekrio je antičko kamenje.

Promena koja se ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću dopala na prvi pogled.

“Idealno mesto, idealno. Nismo džabe dali pare. Jako je lepo. I kakvi se programi ovde održavaju”, upitao je ministar gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera.

Prvi čovek grada objasnio je ministru da su želeli da na Žitnom trgu naprave letnju pozornicu. “Naš festival ‘Srem folk fest’, koji je međunarodni folklorni festival, je svake godine ovde na trgu”, podsetio je Sanader.

U lokalnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, odgovornom za rekonstrukciju iskopina, kažu da su ovaj lokalitet spasili od prirodnog urušavanja. Spasavanje je poslednji izraz kojim bi drugi deo struke opisao ceo posao.

Arheolozi iz različitih institucija u čijoj je Sirmijum nadležnosti još uvek nisu dobili odobrenje da zvanično kažu šta misle o ovom projektu. Nezvanično, svi sa kojima smo razgovarali, složni su u oceni da je ovo nalazište uništeno.

Kažu da su ostaci starih zidina izgubili svoju formu nanošenjem novih materijala, bedem koji je bio simbol Žitnog trga više se ne nazire, a glavni sirmijumski kanalizacioni odvod prekriven je staklom koje se uparilo, pa se ni ne vidi.

N1

Ministar kulture poručuje – to je njihovo mišljenje.

“Uvek postoje nezadovoljni, ne mogu da ulazim u te uskostručne ocene, ali na projektu su takođe učestvovali ljudi iz struke – ovo nisu radili di-džejevi, ili kosmonauti ili pekari ili zubari – ovo su radili i arheolozi i stručnjaci iz oblasti koja u širem smislu ima arheologiju iza sebe”, rekao je Vukosavljević.

A, na pitanje N1 da li je Žitni trg sada nalazište ili letnja pozornica za folk festival, ministar je odgovorio: “Ovo je epicentar grada i mislim da je ovo rešenje jedno od mogućih veoma dobrih rešenja.”

Rekonstrukcija Žitnog trga koštala je 27 miliona dinara, uglavnom iz državne kase. Grad će na to dodati još pet miliona, od kojih će biti kupljena i dekorativna rasveta.