Otvorena izložba o muzi Salvadora Dalija u Barseloni

Kultura 05. jul 201821:56 > 22:03
Izvor: LLUIS GENE / AFP

Nerazdvojnoj družbenici španjskog nadrealističkog slikara Salvadora Dalija, Eleni Daikonovoj, poznatijoj kao Gala, posvećena je izložba u Barseloni na kojoj je prikazana kao ključna figura slikarevog opusa, a ne tek kao muza.

„Ta izložba proširuje našu viziju Gale, tu ćemo otkriti da je njena uloga u kreativnom projektu celog jednog života puno važnija“, rekao je Pepe Sera, direktor katalonskog Muzeja nacionalne umetnosti gde izložba traje od 6. jula do 14. oktobra.

„Gala Salvador Dali“ plod je četvorogodišnjeg rada muzeja i Zadužbine Salvadora Dalija iz Figeresa, rodnog grada slavnog umetnika, tokom kojeg je sakupljeno više od 300 dela iz 18 muzeja i kolekcija, posebnoe pariskog Pompidua i Dalijevog muzeja na Floridi.

Posetioci će moći da uživaju u Dalijevim znamenitim delima i skicama Gale, kao i predmetima iz privatnog života para – pismima, razglednicama, fotografijama, njenim haljinama i tekstovima.

„Galina uloga u delima je puno veća od one koja joj se pripisuje. Ona sarađuje, daje ideje i razmišlja zajedno s Dalijem“, kaže kustos izložbe Esrela de Diego.

LLUIS GENE / AFP

Rođena u Rusiji 1894, Gala je bila supruga pesnika Pola Eluarda, ljubavnica nemačkog slikara Maksa Ernsta, a pozirala je za fotografije francuskog pesnika Andrea Bretona i Sesila Beatona.

Srela je Dalija 1929. i ostala s njim od smrti 1982. godine.