Izložba "Pikaso i ples", kostimi i dekor u pariskoj Operi

Kultura 27. jun 201821:31 > 21:33
Podeli:
Izvor: AFP/Ralph Gati

Izložba "Pikaso i ples" u pariskoj Operi do 16. septembra predstavlja 130 dela, dokumenata, fotografija, kostima i elemenata dekora za balet čuvenog španskog umetnika Pabla Pikasa iz kolekcije Opere i Nacionalne biblioteke Francuske.

„Tema izložbe je ples predstavljen u Pikasovim delima kao i njegova saradnja s baletom“, rekao je zvaničnik odseka za muziku francuske Biblioteke Beranže Eno.

Saradnja španskog umenika s grupom Ruski balet (Ballets russe) Sergeja Djagiljeva počinje 1916. godine ilustracijom libreta francuskog pisca Žana Koktoa. Pikaso će nacrtati savršenu karikaturu mladog pesnika čiji rad svet tek počinje da otkriva.

„Tada je Kokto, očaran Pikasom, zamolio umetnika da uradi dekor i kostime za delo ‘Parade’, ujedinjujući sjajne umetnike“, rekao je Eno, podsećajući da je muzika za to delo bila poverena kompozitoru Eriku Satiju.

Prema njegovim rečima, Pikaso je pored poslovne saradnje stekao i trajna prijateljstva. Umetnik je imao i ljubavnu vezu s ruskom balerinom Olgom Hohlovom s kojom se venčao 1918. godine. Mnogi crteži i fotografije svedoče o toj ljubavi.

Pikaso je od tada radio brojne dekore i kostime za Ruski balet.

„Prisustvovao je raznim probama, išao na turneje s ruskim baletom i tada je pravio ; skice“, rekla je predsednica Opere i kustos izložbe Ines Piovezan.

Pikaso je 1962. godine saradjivao s pariskom Operom i koreografom Seržom Lifarom za baletsku predstavu „Ikar“.

Umetnik je osim sveta baleta, u delima prikazivao pokrete tela i razne scene plesa još od 1900. godine. Jedna od najpoznatijih slika iz tog perioda je „Divlji ples Salome“ iz 1905. godine. Pikaso će mnogo kasnije, 1971. godine, napraviti novu verziju tog dela.

Pablo Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umetnik – slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku, koji je proveo polovinu svog života u Francuskoj.

Smatra se jednim od najvećih i najplodnijih slikara svih vremena. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura.