Izložba skulptura Ivane Bašić

Kultura 08. jun 201813:00 > 13:02
Promo

Izložba "Kad nestane tlo" umetnice Ivane Bašić, otvorena je u galeriji "Novembar".

Srpska umetnica koja sa uspehom radi i stvara u Njujorku, sada prvi put samostalno izlaže u Beogradu. Radovi Ivane Bašić izlagani su u Majamiju, Los Anđelesu, Monpeljeu, a prvu samostalnu izložbu imala je u Londonu.

Međutim, kaže da je poseban osećaj kada svoje radove „donese kući, u Beograd, odakle su zapravo i potekli“.

Rad Ivane Bašić tumači telo kao zbijen i konačan zatvoren prostor i ispituje stanja i posledice tog prostora, njegove granice, materiju, izdržljivost i težinu.

Spajanjem sintetičkih materijala kao što su silikon i staklo i živih materijala kao što su vosak kamen i ulje, Bašić stvara šuplje i pomodrele forme koje predstavljaju ono što su nekada bila tela i prostori bivanja.

„Suština mojih instalacija jeste materija tela, kapacitet pokreta i borba sa granicama postojanja, izdržljivost i prostor“, objasnila je umetnica.

Promo

Od odlaska u Njujork 2010. godine, umetnički rad Ivane Bašić, jedinstven u pogledu pristupa figuraciji, materijala i složenih procesa koje koristi u svojoj produkciji, stekao je međunarodno priznanje od strane najprominentnijih kustosa i institucija savremene umetnosti.

Počevši od projekta SOMA, prvi put prikazanog u okviru izložbe Dreamlands koju je priredila kustos Chrissie Iles u Whitney muzeju američke umetnosti u Njujorku, koji je potom otkupljen i uvršten u stalnu kolekciju ovog muzeja, pa do najnovijeg rada Belay My Light, The Ground Is Gone, koji je posebno naručen od strane renomiranog kustosa Nikole Burio za izložbu Crash Test: Molecular Revolution u Centru savremene umetnosti- La Panacée u Monpeljeu.

Postavka će biti izložena u galeriji „Novembar“ do 30. jula.