Asgar Farhadi predsednik žirija Sarajevo Film Festivala

Kultura 29. maj 201813:48 > 13:58
Shutterstock

Jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice, dvostruki dobitnik Oskara Asgar Farhadi, iranski reditelj i scenarista, predsedavaće žirijem na 24. Sarajevo Film Festivalu, koji će biti održan od 10. do 17. avgusta.

Publika Sarajevo Film Festivala će u okviru programa Open Air imati priliku da pogledati Farhadijev najnoviji film „Everybody knows“ s Penelope Kruz i Havijerom Bardemom, koji je svečano otvorio ovogodišnji 71. Filmski festival u Kanu i koji je prikazan u njegovom takmičarskom programu.

Farhadi će predsedavati žirijem Takmičarskog programa, igrani film.

Asgar Farhadi je rođen 1972. godine. Njegov prvi igrani film „Dancing in the dust“ (2002.) za koji je napisao scenario i režirao ga, osvojio je nagrade za najboljeg glumca na 25. filmskom festivalu u Moskvi i nagradu za najbolji film Udruženja filmskih kritičara Rusije, kao i nagradu za najbolji scenario i režiju na 48. Asian Pacific Film Festivalu.

Godinu dana kasnije nastaje „Beautiful city“ (2003). Film „A Separation“, kojeg snima 2010. godine, premijerno je prikazan u Berlinu gde je osvojio Zlatnog medveda za najbolji film, Srebrnog medveda za glumice i Srebrenog medveda za glumce.

Bio je to samo početak dugačke liste od 70 međunarodnih nagrada, među kojima su Zlatni globus za najbolji strani film, Cezar za najbolji strani film i, konačno, Oskar za najbolji film na stranom jeziku.

Asgar Farhadi se nakon toga s porodicom seli u Pariz da bi počeo raditi na scenariju filma „The past“, koji je bio njegov prvi film na stranom jeziku.

Film je prikazan 2013. na festivalu u Kanu.

Osvojio je nagradu za najbolju glumicu u Kanu (Berenis Bežo) i bio nominovan za Zlatni globus i nagradu Cezar.

U Iran se Farhadi vraća 2015. da snima film „The Salesman“, koji je nagrađen za scenario i najboljeg glumca (Šahab Hoseini) na Filmskom festivalu u Kanu 2016. godine. 

Za ovaj film Farhadi je osvojio drugog Oskara za najbolji film na stranom jeziku.