Gran pri srpskom dokumentarcu u Egiptu

Kultura 18. apr. 201801:51 > 01:53
Podeli:
Izvor: Screen shot/Youtube.com

Dokumentarni film "Isti" Dejana Petrovića je osvojio je Gran-pri za najbolji kratkometražni dokumentarni film na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Ismailiji u Egiptu.

Festival je održan od 11. do 17. aprila, u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta, a uz podršku Ministarstva kulture Egipta.

U kategoriji kratkog dokumentarnog filma prikazano je 13 dokumentaraca – iz Srbije, Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije i Japana.

„Isti“ je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.

Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.