Nosov: Da sam član ULUS, sad bih se na Trgu šišao na ćelavo

Kultura 28. mar 201809:48 > 09:58
Izvor: N1

Da sam član ULUS-a, ja bih se, na primer, sada na Trgu Republike šišao na ćelavo, rekao je reditelj Andrej Nosov komentarišući to što je Dragica Nikolić, supruga bivšeg predsednika, postala počasna članica ULUS-a. Dodao je da je, iz njegove perspektive, to krajnje neprihvatljivo.

Ipak, kaže da, kada govorimo o ULUS-u, to ne možemo da povezujemo sa vlašću.

„Vlast nema nekog uticaja na to, tu postoji Odbor. Vlada ne odlučuje ko će biti član ili počasni član“, rekao je Nosov, gostujući u Novom danu.

Govoreći o Savetu za kreativne industrije, čiji je član, Nosov je prvo pojasnio šta su kreativne industrije.

„Ono što uključujemo danas u kreativne industrije je svaka vrsta proizvoda ili inovacija koja je stvorena ljudskom kreativnošću. Od zanata do visoko umetničkih poduhvata, i dizajn i fotografija, televizija, radio, advertajzing… Uključuje sve te poslove“, kaže gost Novog dana.

Istakao je da je premijerka Brnabić u Savet pozvala ljude različitih političkih uverenja, ali stručnjake u toj oblasti. Kaže da je Savet jedna vrsta savetodavnog tela.

„Sve ono što je izgovoreno i sve što je u odnosu na to premijerka uradila ulilo mi je poverenje da idemo u pozitivnom pravcu. Drugo, to nije političko telo, reč je o jednom stručnom telu, koje za cilj ima da premijerka čuje naše mišljenje“, kaže on.

Kaže da će se baviti pitanjima subvencionisanja ove oblasti, koja je, kako kaže, delimično uređena, a zapravo nije uređena.

„Mi smo savetodavno telo, uloga saveta je da bdue jedna vrsta glasa koji dolazi iz same struke. Savet će raditi u podgrupama, biće pozivani i drugi ljudi“, kaže.

Kaže da postoji širok sektor o kome tek treba da se razgovara, kao i da je važno da se bavimo stvarima koje nam idu u susret.

„Moramo da vidimo kako ćemo kulturno nasleđe da prezentujemo nekom u 21. veku“, kaže Andrej Nosov.

Istakao je da zato sedi u tom Savetu, jer, kako kaže, ima utisak da Anu Brnabić interesuje to pitanje, kao i da je pokazala da je partner sa kojim se može razgovarati.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: