Dragica Nikolić počasna članica ULUS-a

Kultura 24. mar 201816:36 > 18:49
Izvor: N1

Dragica Nikolić, supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića izabrana je za počasnog člana ULUS-a, objavljeno je prilikom otvaranja Prvog Bijenala savremene crkvene umetnosti u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Ovo je potvrdio i bivši predsednik ULUS-a, sada član Upravnog odbora, Dušan Rusalić, piše Kaleidoskop media, prenosi Danas.

Istovremeno, rad Dragice Nikolić – mozaik Presvete Bogorodice izložen je na ovom Bijenalu, na koje je konkurisalo oko 150 umetnika, a žiriranje je prošlo 95 autora.

Pravo iz Statuta ULUS-a, rukovodstvo Udruženja iskoristilo je pod obrazloženjem „doprinosa likovnoj umetnosti“ Dragice Nikolić, ali, i njenom donacijom, kao i pokroviteljstvom nad Donatorskom večerom 2014. godine, kada je Fondacija tada Prve dame otkupila radove u vrednosti od više od dva miliona dinara.

„Dragica Nikolić pomogla je ULUS-u u dva najkritičnija trenutka i omogućila da ULUS nastavi da funkcioniše“, objašnjava Rusalić, naglašavajući da je lane Ministarstvo kulture opredelilo samo 500.000 dinara, a za operativne troškove „Cvijete“ i Galerije ULUS u Knez Mihailovoj, potrebno je izdvojiti 380.000 dinara na mesečnom nivou.

„Gospođa Nikolić se na amaterski način bavi mozaikom, što je veliki razlog da se donese odluka da postane počasni član ULUSA-a“, rekao je Rusalić.

„U bliskoj istoriji nema dobrotvora tako privrženog kulturi“, dodao je.

Da podsetimo, ULUS je formiran 1919. godine u vrlo impozantnom sastavu – Uroš Predić, Đoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević…