Izložba fotografa Maria del Kurta u Muzeju grada Beograda

N1

Izložba radova švajcarskog fotografa Maria del Kurta pod nazivom "Putovanje prema... čovekovom ozelenjavanju planete" otvorena je u Muzeju grada Beograda.

Izložbu čini 300 fotografija nastalih tokom osam godina Del Kurtovog putovanja po svetu, tokom kog je posetio brojne zemlje.

Del Kurto kaže da se nakon posete tek otvorenoj banci semena u norveškom Svalbardu 2008. zainteresovao za biodiverzitet.

„Sve je bilo najavljeno kao naučnofantastični film. Tada sam shvatio da je bitno da ova tema bude uključena u istraživanje i počeo sam da čitam o biodiverzitetu, baštama i biljkama“, rekao je Del Kurto i dodao da je tokom poslednjih osam godina napravio oko pola miliona fotografija.

Del Kurto je naveo da njegov rad mnogo duguje Institutu „Nikolaj Vavilov“ iz Sankt Petersburga.

Švajcarski ambasador Filip Ge je rekao da mu je privilegija da dočeka Del Kurta.

„Del Kurto priča priču o čoveku i ženi koji imaju samo jednu planetu, priču o čeveku i ženi koji se suočavaju s krhkošću prirode koja je i njihova krhkost. To je lekcija o životu zajedno, što je jedini način kako čovečanstvo može da preživi“, naveo je Ge na otvaranju izložbe.

Ge je kao veliki ljubitelj savremene umetnosti, pohvalio Muzej grada Beograda i rekao da se nada dugom partnerstvu.

„Ambasada Švajcarske u Beogradu aktivno promoviše nove kulturne prakse i daje podršku projektima koji povezuju švajcarske i srpske umetnike. Švajcarska je uverena da umetnici izuzetno doprinose međusobnom razumevanju između društava i ljudi, i da su ključni zagovornici ‘života zajedno'“, rekao je na otvaranju izložbe švajcarski ambasador u Srbiji Filip Ge.

Del Kurto je imao i jednu molbu za Muzej grada Beograda.

„Kada budete renovirali prostor, zadržite isti duh samo nek bude malo toplije“, rekao je fotograf.

Ovo nije njegov prvi boravak u Srbiji, prethodni put ga je dovela naivna umetnost.

Na otvaranju je govorila i direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.

Izložba će biti otvorena do 29. aprila, a ulaz je besplatan.