Bruk režirao predstavu inspirisanu boravkom u Avganistanu

Kultura 04. mar 201812:22 > 12:27
Izvor: Lionel BONAVENTURE / AFP

Legendarni britanski pozorišni reditelj Piter Bruk je sa 92 godine režirao novu predstavu inspirisanu davnim putovanjem u Avganistan.

Bruk, koji decenijama živi u Parizu, u intervjuu agenciji Frans pres na pitanje odakle crpi energiju, šaljivo je odgovorio da nisam ne zna.

Kultni umetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teroiju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.

Sa predstavom „Battelfield“ (Bojno polje) kao nastavak komada o indijskom epu „Mahabharata“, publika je mislila da se Bruk povukao.

Međutim, reditelj je rekao da ga i dalje „muče“ neka egzistencijalna pitanja, kao što su rat, smrt, pravda i iskupljenje.

Te teme će biti pomenute u njegovoj novoj predstavi „The Prisoner“ (Zatvorenik) čija će premijera biti održana naredne nedelje u jednom pariskom pozorištu.

„Neki su mi sugerisali da uradim nov komad. Ta misao mi je bila u glavi kao za Mahabharatu“, rekao je Bruk i dodao da je sada u pitanju sećanje na njegov boravak u Avganistanu pre sovjetske invazije 1979. godine.

Komad predstavlja mladića koji je ubio oca i mora da prođe kaznu ali ne u zatvoru već u sopstvenu u glavi.

Bruk je rekao da je to istinita priča koju mu je u Avganistanu ispričao jedan sufista koji je sudiji predložio drugačiju kaznu, sopstveno suočavanje s delom koji je počinio kako bi pročistio dušu.

Reditelj je oživeo jednu uspomenu o putovanju ali je oživeo i vezu koju je imao sa Đorđem Gurđiveom, uticajnim mistikom iz početka 20. veka koji je pomovisao stalnu meditaciju koja, kako je smatrao, omogućava čoveku da pređe u više stanje svesti.

„U UN se svi sastanu i donesu nešto što se čudno zove, a to je rezolucija. Iako ništa nije rešeno, svi potom odlaze kući imajući dobru savest. Zatvorenik u mom komadu nema na to pravo, već mora da živi sa svojom starnošću“, rekao je Bruk.

Reditelj je uvek odbijao etiketu da se bavi angažovanim pozorištem, već uvek ponavlja da su njegovi komadi namenjeni samorefleksiji i razvoju duhovnosti.