Vlajčić: Naša intelektualna elita je moralno propala

Kultura 03. mar. 201809:46 > 10:03
Podeli:
Izvor: N1

Filmski i književni kritičar i novinar Milan vlajčić ocenio je, gostujući u Novom danu, da je naša intelektualna elita moralno propala, jer ne pokazuje znake da razume vreme u kom živimo.

Komentarišući dodelu nagrada na 46. FEST-u, kao i to da je „Ederlezi rising“ dobio nagradu za najbolji domaći film, Vlajčić kaže da je pogledao filmove i da je „konkurencija bila dosta tanka“.

„Tu su morali da budu filmovi koji se premijerno prikazuju. Neću da omalovažim uspeh tog filma, pogotovo što je debitantski. Odluke žirija nikad ne treba komentarisati“, kaže gost N1.

Kaže da je to izvedeno jako vešto, pametno, inteligentno.

„Može se kod nas kad ima talenta“, ocenjuje on.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u društvu i o tome koliko „nazadujemo“, pisac smatra da „proces mora da se preokrene, jer mi tonemo svi, svi na prostoru bivše Jugoslavije“.

„Rođen sam u okupacijsko dobra, odrastao sam u Titoizmu. Svi ovde misle da je Titoizam bio jednoumlje, međutim, mi smo na studijama čitali Andrića, Crnjanskog, Mešu Selimovića,  Miroslava Krležu, to je obilje kulture. Koja mi danas kulturna imena imamo? Malo se čita, u Crnjanskog se kunu, kao u Pekića, kad počnu da govore ti vidiš da je to bilo površno čitanje“, kaže Vlajčić.

Dodaje da smo u zaostatku, da je naša intelektualna elita moralno propala, jer „ne pokazuje znake da razume vreme u kom živimo“.

Govoreći o sloganu ovogodišnjeg FEST-a, „Priđi bliže“, Vlajčić kaže da je to lepa poruka.

„Zavladala je neka plima sebičnosti, egocentričnosti, i među intelektualcima i među rediteljima, ali ima izuzetaka. Nedavno smo ispratili Glogovca, bio je fantastičan glumac. Naši ljudi se drže, oni pravi“, ocenjuje on.

Kaže da je Glogovca primetio na početku, kao i da to nije bilo teško primetiti.

„Pojavio se u nekoj epizodi, ja sam njemu prišao i čestitao, a on se zahvalio i rekao da ga ne hvalim, a onda ironično dodao da će se boriti da ispuni moja očekivanja, a meni je to godilo“, kaže Milan Vlajčić.

Kometarišući izjavu pesnika Amira Ora da smo „izgubili sposobnost da volimo“, Vlajčić ističe da je drugačija igra od identitetske moguća na ovim prostorima, „samo je pitanje građanske hrabrosti“.

„Svaki građanin treba da pokaže hrabrost i da se suoči sa istorijskim trenutkom. To je poruka, moramo da se suočimo sa svim. Sad je pitanje ko ima snage da to uradi, jer smo mi sirotinjsko društvo gde je moral slomljen“, smatra on, dodajući da je loše što živimo u društvu gde ima toliko sirotinje.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: