Beogradski festival igre "Prestonica" od 15. marta

Kultura 28. feb 201814:52 > 14:53
Tanjug/ Tanja Valič

Jubilarni 15. Beogradski festival igre (BFI) biće održan od 15. marta do 4. aprila pod sloganom "Prestonica", uz učešće 15 trupa iz 14 zemalja koje će publici u Beogradu i Novom Sadu predstaviti 24 nove koreografske postavke, najavljeno je danas.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je na konferenciji za novinare da je direktor festivala Aja Jung „od male manifestacije napravila zaštitni znak Beograda na kome nam mnogi zavide“.

„Prošle godine program festivala videlo je više od 23.000 zaljubljenika u igru i ples a ove godine Aja Jung napravila je još jedan iskorak pa će se publici u Srbiji i regionu po prvi put predstaviti baletske trupe iz Tel Aviva, Hongkonga“, kazala je Maja Gojković.

Po njenim rečima, BFI svake godine uspeva da osvoji novu publiku a program ovogodišnjeg izdanja festivala napraviće od Beograda prestonicu igre ne samo u regionu već i šire.

Osnivač i direktor BFI Aja Jung kazala je da je program ovogodišnjeg izdanja festivala „referentan ne samo u regionu već i u svetu“.

„Pred nama je mali jubilej jer festival mora da se razvija i da iznenađuje publiku. Ove godine prvi put će na festivalu nastupiti Sidnejska kompanija igre, Balet Hongkonga, Poljski teatar igre iz Poznanja, trupa Vertigo iz Tel Aviva“, rekla je Aja Jung.

Ona je najavila da će 12. marta biti dodeljena nagrada „Jovan Ćirilov-za korak dalje“ grčkom koreografu Dimitrisu Papajoanuu koji će se publici u Beogradu predstaviti 15. marta komadom „Veliki krotitelj“ dok će BFI zvanično otvoriti 17. marta u centru Sava trupa Vertigo iz Izraela.

Beogradski festival igre održava se od 2004. godine a do sada je u okviru programa te manifestacije izvedeno više od 330 koreografskih radova.

Učesnici ovogodišnje manifestacije nastupiće na pozornicama centra Sava, Pozorišta na Terazijama, Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, opere Madlenijanum, kao i novosadskog Srpskog narodnog pozorišta. Podršku festivalu pružili su Delegacija EU u Srbiji, ambasadori zemalja koje učestvuju na manifestaciji, Skupština Srbije i Skupština Grada Beograda.