Na 46. Festu i filmovi o migrantima Šarmer i Trg Amerika

Kultura 28. feb. 201808:18 > 08:22
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Glavni takmičarski program 46. FEST-a koji je u toku, nudi 16 filmova iz SAD, Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, Rusije, Italije i Švajcarske, a među njima su i one koji tretiraju goruće društvene i socijalne teme poput sudbine i socijalizacije migranata.

„Goruću temu migracija obrađuju dva filma takmičarske selekcije. ‘Šarmer’ iranskog debitanta Milada Alamija govori o imigrantu koji u Danskoj pokušava da pronađe ženu za brak kako bi mogao da ostane u Evropi, dok ‘Trg Amerika’ Janisa Sakaridisa povezuje nekoliko priča koje se razvijaju u Atini gde rastući broj imigranata podgreva tenzije“, saopštili su organizatori.

„Danski film „‘Šarmer’ snažna je psihološka drama o mladom Irancu Esmailu, koji očajnički traži ženu koja bi mu osigurala ostanak u Danskoj, ali dok vreme ističe, on se zaljubljuje i njegova prošlost ga sustiže“, naveli su organizatori.

„Glavni glumac Ardalan Esmaili portretiše svog junaka kao progonjenu i ranjivu osobu, ne dozvoljavajući nikada gledaocu da zaboravi da je on žrtva nepravednog sistema, koji ga je osudio na status građanina drugog reda i koji sve čini da ga tu i zadrži“, navedeno je u opisu filma na www.fest.rs.

„Šarmer“ će biti prikazan danas u Dvorani kulturnog centra, sutra u Domu omladine i prekosutra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Film „Trg Amerika“, o dvojici najboljih prijatelja iz Atine, majstoru tetovaže Biliju i nezaposlenom neženji Nakosu koji imaju različiti pogled na imigrante, danas će biti prikazan u Domu omladine.

„Nakos je rasista, opsednut mentalitetom žrtve, i besan je zbog sve većeg broja imigranata u Grčkoj. Bili, međutim, podržava dolazak izbeglica. Njih dvojica se sreću na Trgu Amerika u Atini zbog sirijskog izbeglice Tareka“, navode organizatori.

„Trg Amerika“ dobio je mnoge međunarodne nagrade i izabran je da izvanično predstavlja Grčku za nagradu Oskar 2016. godine.

Ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju obeležiće i filmovi koji gledaocima na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisali generacije, kao i oni koji prikazuju teme geneze sukoba podeljenih svetova ili samo naizgled sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima.

Na FEST-u okviru programa Fokus Evropa publika će 1. marta u Sava centru takođe moći da vidi „Jupiterov Mesec“, priču o mladom imigrantu koji je ustreljen dok je ilegalno prelazio granicu a nakon čega je dobio posebnu moć da levitira koju iskorišćava njegov lekar.

„Ajran je bačen u izbeglički kamp, iz koga ga krijumčari Dr Štern u nameri da iskoristi njegovu izuzetnu tajnu. Gonjeni razbesnelim upravnikom kampa Laslom, begunci stalno menjaju mesto. Podstaknut Arjanovim izuzetnim moćima, Štern preuzima zaokret u veri u svetu u kojem se čuda razmenjuju za malu nadoknadu…“, naveli su organizatori.

Film će 2. marta biti prikazan u bioskopu Fontana a u nedelju, poslednjeg dana Međunarodnog filmskog festivala, u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Tokom 46. Festa, koji traje od 23. februara do 4. mata publika na 12 lokacija u Beogradu ima priliku da vidi 116. filmova.