Vlada donela Uredbu o podsticajima za filmove i serije

Kultura 08. feb. 201811:08 > 11:11
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije donela je Uredbu o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, kojom se omogućava da mu država bespovratno pokrije 25 odsto troškova projekta, objavljeno je na Internet sajtu Vlade.

Uslov koji treba da ispuni investitor je da planira da uloži najmanje 300.000 evra svojih sredstava za igrani i televizijski film, ili isto toliko za seriju, s tim da iznos po epizodi ne može biti manji od 100.000 evra.

Za proizvodnju animiranog filma ili audio/vizuelnu postprodukciju audiovizuelnog dela minimalan iznos ulaganja je 150.000 evra, za namenski film 100.000 evra, a za dokumentarni film i dokumentarni TV program 50.000,00 evra.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma, dugometražnog dokumentarnog filma i dugometražnog animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traju najmanje 70 minuta.

Televizijske serije moraju imati najmanje tri epizode koje ukupno traju najmanje 120 minuta, a dokumentarni TV program minimum 40 minuta.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava nemaju državni niti organi i organizacije lokalne vlasti, kao ni ustanove čiji su oni osnivači, javna preduzeća, fondovi i direkcije.

Uslov za dodelu podsticajnih sredstava je i da audiovizuelno delo nema sadržaj koji je u suprotnosti sa moralom, javnim poretkom i javnim interesom Srbije, ne narušava ugled države i ne promoviše kršenje ljudskih prava i govor mržnje

Za svaku tekuću godinu javni poziv se zatvara 30. septembra, a podnosilac je dužan da dokaže da je na dan predaje zahteva obezbeđeno najmanje 30 odsto sredstava predviđenih za troškove proizvodnje.

O dodeli podsticaja odlučuje komisija koju formira Vlada Srbije.