Narodni muzej i "kulturni genocid" od 15 godina

Kultura 06. jan. 201814:26 > 14:35
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio uverenje da će 28. juna ove godine, na Vidovdan, otvoriti Narodni muzej u Beogradu, koji se rekonstruiše već 15 godina. Premijerka Ana Brnabić kaže da je to svojevrsni "kulturni genocid".

„Imamo čime da se pohvalimo. U muzeju ima više od 3.000 slika, više od 900 skulptura, verujem da će to biti divno mesto za naše građane“, rekao je Vučić.  

On je dodao da sada ostaje da se završi Muzej grada Beograda i da je za to, prema podacima kojima raspolaže, potrebno 20 miliona evra.  

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je to što je Narodni muzej zatvoren već 15 godina vrsta „kulturnog genocida“.  

„Važno je da nakon što smo završili Muzej savremene umetnosti prošle godine, ove godine završimo Narodni muzeji time damo signal da je kultura važna i da ćemo više ulagati“, rekla je Brnabićeva.  

Ona je dodala da bez kulture i obrazovanja država ne može da ima mlade generacije koje razmišljaju analitički i stvaraju nove ideje.  

„Zamislite svu decu tih 15 godina koja nisu dolazila ovde da vide naše velikane i umetnost. Ja samo razmišljam o našoj deci i koja bi druga država dozvolila da Narodni muzej bude zatvoren. Zato sam rekla kulturni genocid“, rekla je Ana Brnabić.  

Premijerka je dodala da će ove godine u julu u Srbiji biti održan festival za pozorišna istraživanja, a da je Vlada Srbiej dogovorila sa konceptualnom umetnicom Marinom Abramović da u 2019. godini u Beogradu napravi završnu retrospektivu u okviru evropske turneje.  

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković podsetila je da je taj muzej najstarija institucija muzejskog tipa, nastala 1844. godine.  

Borić Brešković je navela da nakon građevinskih radova koji će biti gotovi 31. marta sledi muzeološki deo posla usmeren na stalnu postavku kako bi bogato kulturno blago bilo iznova izloženo.  

Prema rečima direktorke muzeja, za njihov deo posla potrebni su preduslovi koji se sada ispunjavaju – zgrada je iz temelja preuređena.  

Za postavljanje stalne postavke potrebno je nekoliko meseci, rekla je ona i dodala da će svi kada postavka ugleda svetlost dana, zaboraviti koliko je bilo kompleksno i teško izvesti ali i proći kroz sve te radove.  

Stalna postavka treba da predstavi naš razvoj kulture od praistorije, preko Lepenskog vira, do 20. veka, rekla je direktorka i dodala da je važno da nacionalna kultura dobije poseban izraz i pokaže šta je naše nacionalno biće.  

Narodni muzej u Beogradu zatvoren je 2003. godine, a u toku su završni radovi na kompletnoj obnovi zdanja površine 11.300 kvadratnih metara i stvaranju uslova za ponovni rad.  

Borić Brešković je navela da i da to što muzej nije imao stalnu postavku godinama, ne znači da nije radio.

Kulturno blago je bilo pristupačno javnosti, na mnogo načina, rekla je ona i kao primer navela izložbe „Edgar Dega. Trenuci posmatranja“ i „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji, Identitet, značaj i ugroženost“ organizovane u Galeriji Srpske akademije nauka i umentosti.  

Takođe, podsetila je da muzej organizuje izložbe i povodom Dana državnosti Srbije.  

Sa predsednikom i premijerkom radove u muzeju obišli su i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i gradski menadžer Goran Vesić.