Mila Turajlić: Zaključana vrata i priča o podeljenoj zemlji

Kultura 27. nov 201720:04 > 20:07
N1

Kroz priču o zaključanim vratima imala sam ideju da ispričam priču o podeljenoj zemlji, narodima, i načinu na koji je politika svima nama krojila živote, rekla je Mila Turajlić rediteljka filma "Druga strana svega" u Danu uživo.

Ovaj film srpske rediteljke, proglašen za najbolji dugometražni dokumentarni film 30. Festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, premijerno će biti prikazan 29. novembra u Centru „Sava“ u okviru Festivala autorskog filma. U obrazloženju žirija istaknuto je da u filmu „Druga strana svega“ „jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu“.

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju istoriju te porodice i burnu političku prošlost naše zemlje.

Stan postaje mikrokosmos, a hronika porodice kroz četiri generacija priča pozadinski prošlost naše zemlje, rekla je Turajlić.

„Da smo svi ambivalnentni spram tih vrata i onome što ona simbolišu, to se vidi i kroz dijaloge mene i majke“, objašnjava.

U obrazloženju žirija se navodi i da „jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu, ali i da u prostoru u kom prošlost i sadašnjost neprestano stupaju u dijalog, otkrivaju jedan nadahnjujući lik – autorkinu majku, ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu.

Rediteljka kaže da njena majka, Srbijanka Turajlić, ima deo ličnosti koji je navikao na intervjue, javna istupanja, ali da je ona želela da film ima intiman ton, dijalog majke i ćerke.

„Tek kad sam stigla u ove godine počela sam da je gledam kao odrasla osoba pred koju se postavljaju ista pitanja – da li se angažovati, šta sam od tog nasledstva spremna da prihvatim?“, rekla je.

Srbijanka Turajlić u filmu izgovara da veruje da u ovoj zemlji treba ostati po svaku cenu, a Mila Turajlić kaže da je dramaturgija filma takva da on više postavlja to pitanje, nego što na njega daje odgovor i pokazuje svu kompleksnost tog pitanja.

Pogledajte snimak celog gostovanja: