Lubardina "Industrijalizacija" proglašena za kulturno dobro

Kultura 07. nov. 201712:57 > 13:01
Podeli:
Izvor: Promo

Muzej savremene umetnosti u Beogradu proglasio je 31. oktobra sliku "Industrijalizacija" Petra Lubarde za kulturno dobro, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Na osnovu rešenja o proglašenju kulturnog dobra slika će biti upisana u registar kulturnih dobara Muzeja, kao i u centralni registar kulturnih dobara za Republiku Srbiju koji se vodi kod Narodnog muzeja u Beogradu.

Procedura da se slika “Industrijalizacija“ proglasi za kulturno dobro pokrenuta je 5. septembra 2017. godine, nakon što je stručni tim Muzeja 19. juna 2017. godine na inicijativu Ministarstva kulture i infomisanja, a znatno pre pojavljivanja senzacionalističkih napisa u jednom mediju, izvršio vizuelni pregled slike i potvrdio njenu autentičnost, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsećaju da su stručnjaci Muzeja savremene umetnosti još 2014. godine vršili proveru stanja u kome se nalazi slika “Industrijalizacija“. Iz razloga koji su ostali nepoznanica za Ministarstvo kulture i informisanja, Muzej savremene umetnosti propustio je da 2014. godine sliku proglasi za kulturno dobro.

<