Vukosavljević: Lubardina slika je u Domu sindikata

Kultura 23. okt 201708:31 > 14:03
Promo

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da se slika Petra Lubarde "Industrijalizacija", čija se vrednost procenjuje na između pola miliona i milion evra, nalazi u Domu sindikata.

Ministar je sazvao konferenciju za novinare kako bi saopštio da ona nije nestala, kako je javio Blic.

„Ona je sada ovde, dakle, postoji, dakle, nije misterija, dakle, nije nestala i nije ukradena. Ona se nalazi ovde…nadam se da posle ovakvih saznanja imate razloga za neku vrstu zadovoljstva. To važi za sve nas. Ali, mi smo znali da je ona ovde, za razliku od vas“, rekao je Vukosavljević.

Ministarstvo kulture se, kako je rekao, zanima za tu sliku i brine se o njoj, ali da budući da slika nema status kulturnog dobra, ministarstvo nije bilo u poziciji da „sprovodi bilo kakve mere“ prema toj slici.

On je demantovao pisanje lista Blic o vrednosti slike, navodeći da ona još nije proglašena kulturnim dobrom i da njena vrednost još nije utvrđena.

Prema njegovim rečima, Muzej savremene umetnosti je nadležan da proglasi sliku kulturnim dobrom i na zahtev Ministarstva kulture u toku je postupak utvrdjivanja njene vrednosti.

„Na zahtev ministarstva kustosi Muzeja savremene umetnosti su bili ovde i utvrdili da je slika u doborom stanju i da je dobro zaštićena“, dodao je Vukosavljević.

Direktor dvorane Doma sindikata Igor Stanković objasnio je da je ta slika neutudjivi deo objekata, a da je objekat u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

„Mi smo zakupci njihovog prostora“, rekao je Stanković i dodao da su neutudjivi deo objekta i orgulje za koje je list „Blic“ objavio da su zagubljene.

„Te orgulje nisu mogle da budu odnete na reparaciju, one su ugradjene u zgradu, da smo ih iznosili morali bismo da angažujemo helikopter, i one su kulturno dobro“, izjavio je Stanković.

Nakon što su Vukosavljević i Stanković dali izjave, na njihov zahtev zaposleni radnici počeli su da skidaju zaštitne folije ne bi li javnosti pokazali Lubardino delo.

Slika Petra Lubarde „Industrijalizacija“ se decenijama nalazila u holu dvorane Doma sindikata u Beogradu, a Blic je u današnjem broju javio da je nestala tokom renoviranja tog objekta, a da ni u legatu Petra Lubarde ne znaju šta je sa slikom.

Promo

„Ljudi zaduženi za adaptaciju su pre više meseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vredne stvari i umetnine je trebalo da budu premeštene na odgovarajuća mesta… Sve stvari su konzervirane i čuvaju se na sigurnom. Sve osim pomenute slike i veoma starih orgulja koje su u toj premetačini zagubljene“, rekao je sagovornik Blica.

Kako se dodaje, nakon provere nadležnih, posle nekoliko mesecu utvrđeno je da su orgulje na restauraciji, ali se ne zna šta je sa slikom.

Dvorana Doma sindikata pre nekoliko meseci dobila je novog gazdu – firmu „MCF Megakom film“. Vlasnik je preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane, a brigu o umetninama trebalo je da preuzme Ministarstvo kulture.

Slika je nastala 1959, a u holu dvorane Doma sindikata nalazila se od 1961. godine