Slobodna zona: 40 filmova od 1. do 6. novembra u tri grada

Kultura 11. okt. 201716:26 > 16:35
Podeli:
Izvor: Promo

Filmski festival Slobodna Zona koji se održava po 13. put od 1. do 6. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, predstavlja angažovane igrane i dokumentarne filmove prikazane na festivalima širom sveta. Ovogodišnja selekcija obuhvata preko 40 filmova.

U međunarodnoj selekciji na ovogodišnjoj Slobodnoj Zoni uz dokumentarni mjuzikl „Dan oslobođenja“ koji otvara festival, publiku u sva tri grada očekuje još jedan sjajan muzički dokumentarac – film „Čavela“ u režiji Katrin Gund i Dareše Kjui, saopštili su organizatori.

Ovaj portret jedne od najvećih ikona meksičke tradicionalne muzike ujedno je i filmsko svedočanstvo o snazi volje i žudnji za životom. Čavela Vargas bila je prva pevačica koja je obukla pantalone i pončo na sceni i pevala pesme rančerosa do tada rezervisane samo za muškarce. Buntovnica božanskog glasa i najveća meksička zvezda svih vremena, koju su podjednako voleli i muškarci i žene.

„Muškarci ne plaču“ reditelja Alena Drljevića iz Bosne i Hercegovine govori o borbi bivših boraca jugoslovenskih ratova sa posttraumatskim sindromom i predstavlja jedinstven osvrt na posledice raspada Jugoslavije. Film je nastao po motivima stvarnih događaja i sećanjima ratnih veterana, ali i reditelja i glumaca koji su i sami preživeli rat u bivšoj Jugoslaviji.

Film “Muškarci ne plaču” premijerno je prikazan na festivalu u Karlovim Varima na kome je oduševio i rasplakao publiku, osvojio nagradu Cine Europa i Specijalnu nagradu žirija.

Izvor : Promo

Film u kome dominira sjajna muzika je i „Gaza Surf Klub“ Filipa Gnadta i Mikija Jamina. Sniman u senci ratnih sukoba između izraelske vojske i Hamasa, ovaj film govori o mladim ljudima koji spas od opsade, rata i verskog fanatizma pronalaze u surfovanju.

Jedan od dvojice reditelja, Filip Gnadt, biće gost festivala SlobodnaZona i posle projekcije filma publika će imati prilike da razgovara sa njim o scenama surfovanja i sjajnoj muzici, situaciji u Gazi i teškoćama tokom snimanja kao i sudbinama glavnih junaka i junakinja ovog uzbudljivog filma.

„Božanski poredak“ rediteljke Petre Bjondine Folpe je švajcarski kandidat za Oskara 2018 i duhovita priča o Nori, mladoj supruzi, majci i domaćici iz jednog sela u švajcarskim Alpima koja se početkom sedamdesetih bori za pravo glasa za žene – najpre u svojoj kući a zatim i u široj zajednici.

Izvor : Promo

U selekciji regionalnog programa publika u Novom Sadu i Nišu će ove godine imati priliku da vidi veći broj filmova nego što je to bio slučaj do sada.

Koji od filmova na ovogodišnjoj Slobodnoj Zoni će osvojiti neku od četiri nagrade koje dodeljuju dva stručna i jedan omladinski žiri, znaće se 6. novembra, dodaju organizatori. Publika će, kao i svake godine glasati za svoje favorite i pored nagrade publike odlučivaće svojim glasovima i koji filmovi će na proleće 2018. krenuti na Turneju po Srbiji.