Kompozitori: Koncertna dvorana za sve, ne samo Filharmoniji

Kultura 02. okt. 201716:03 > 16:04
Podeli:
Izvor: N1

Grupa kompozitora, muzičara i akademika zatražila je da se, umesto nove zgrade Beogradske filharmonije, gradi koncertna dvorana koja bi odgovarala potrebama cele muzičke scene u Srbiji.

 U otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i gradonačelniku Beograda Siniši Malom, naglašava se da nova koncertna dvorana treba da bude „podstrek celokupnom umetničkom i muzičkom životu Srbije“.

„Ničim ne sporeći potrebu da značajna institucija, kao što je Beogradska filharmonija, dobije kvalitetnu koncertnu dvoranu, moramo da upitamo da li je rešenje problema samo te institucije, prioritet nad rešavanjem problema sveukupnog muzičkog orkestarskog života u Beogradu, pa i u Srbiji“, kaže se pismu.

Potpisnici pisma podsećaju da Simfonijski orkestar RTS-a, koji „s Horom RTS predstavlja noseće stubove srpske muzičke kulture“, zakupljuje dvorane za koncerte, a da Fakultet muzičke umetnosti nema odgovarajuću salu.

„Rešenje treba tražiti u koncertnoj dvorani koja bi svoje kapacitete davala pod jednakim uslovima svim pomenutim institucijama, te koja bi omogućavala i drugim domaćim i gostujućim ansamblima da u njoj nastupaju“, kaže se u pismu.

Potpisnici su naveli da bi nova koncertna dvorana trebalo da sadrži najmanje dve do tri koncertne sale različitih veličina, uz primenu svih najsavremenijih, pre svega akustičkih iskustava najmodernijih gradjevina ovog tipa u svetu, a da bude nazvana „Dvorana Mokranjac“ po najvećem srpskom kompozitoru.

Oni smatraju da je, uz novu koncertnu dvoranu, neophodno podići i novo zdanje Fakulteta muzičke umetnosti.

Otvoreno pismo je potpisalo 20 kompozitora, muzičara i akademika, medju kojima Dejan Despić, Zoran Erić, Jovan Kolundžija, Bojan Sudjić, Iavna Stefanović, Nikola Hajdin.