Oliver Stoun: Rat je opravdanje za agresiju

Kultura 15. avg 201718:07 > 18:10
N1

Holivudski režiser Oliver Stoun izjavio je, govoreći o svom filmu o Edvardu Snoudenu, da političari u Americi vole reč rat i vole da govore o njemu, jer kako kaže, on ujedinjuje ljude da stanu uz političare.

U sarajevskom bioskopu „Meeting Point“ Stoun je održao predavanje, u kojem je govorio o prikazanom filmu „Snowden“, ali i političkoj pozadini iza slučaja.

„U SAD-u jako vole rat i ta reč budi njihov duh, popularna je. Političari je vole jer ujedinjuje ljude uz njih – kad pokreću ratove protiv droge ili kriminala“, rekao je Stoun.

On je kazao da je, po njegovom mišljenju, rat opravdanje za agresiju.

Čuveni reditelj govorio je o sajber napadima koje su SAD razvile i koristile protiv Irana 2010. godine i koje one negiraju, ali, kako kaže,  poznato je da postoje kao novi oblik rata.

On je rekao da se u njegovom filmu na kraju zaista i pojavljuje Edvard Snouden, a to je uradio, kako kaže, zbog podsetnika svim ljudima da ta priča postoji i da je stvarna.

Proces stvaranja filma „Snowden“ je bio vrlo težak i u njemu većinu vremena nije uživao, rekao je slavni reditelj.

Dobio je ponudu nakon intervjua sa Putinom da radi igrani film o Putinu, ali je odbio s obzirom da je imao tog pravog živog čoveka tu u svojoj dokumentarnoj formi.

Kako kaže, radiće na filmskom projektu o Gvantanamu u budućnosti. Kazao je i to da su mu filmovi draži izbor, jer je tu većinska njegova odgovornost.

„Veliki deo filma o Snoudenu je istinit uključujući njegove odnose sa Lorom Potras, uključujući i epileptične napade“, rekao je.

S obzirom da se sve dešavalo u eri Baraka Obame, za njega je kazao: „Obama je odličan lažljivac, to ga je učinilo dobrim predsednikom.“