Gran pri SOFEST-a za “Jesen samuraja”

Kultura 09. jul 201708:48 > 08:51
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Filmski festival u Sopotu (SOFEST) zavšen je u subotu uveče proglašenjem laureata u raznim kategorijama i projekcijom filma Skupljači perja.

Ovogodišnji festival pod sloganom „Skupljanje (ne)razvejanog perja“ odao je počast reditelju Aleksandru Saši Petroviću i njegovom delu „Skupljači perja“, jednom od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije.

Tokom pet dana festivala prikazana su 24 filma, od čega je 19 bilo u takmičarskom programu, saopšili su večeras organizatori.

Gran pri za najbolji film dobilo je, po odluci stručnog žiraja, ostvarenje „Jesen samuraja“, a nagrada, statueta Sloboda i 150.000 dinara, uručena je producentu Marku Paljiću ispred producentske kuće Gargantua films.

Nagrada za najbolju režiju (filmu izuzetne umetničke vrednosti), statueta Sloboda i 120.000 dinara, otišla je u ruke Bojana Vuletića za „Rekvijem za gospođu J.“

Vuletić je, primajući nagradu, izjavio da mu je čast da uz veličine koje su uz njega nagrađene prisustvuje festivalu koji odaje počast jednom od najvećih jugoslovenskih reditelja i da ga to čini još ponosnijim.

Gorica Popović ponela je nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu Kozje uši, statuetu Sloboda i 120.000 dinara.

Od ove godine, na inicijativu žirija, nagrada nosi ime „Mira Stupica“, navodi se u saopštenju.

Igoru Đorđeviću uručena je nagrada „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu u filmu „Slepi putnik na brodu ludaka“, statueta Sloboda i 120 000 dinara.

Nagradu mu je uručila Julijana Živojinović, Batina udovica, koja se zahvalila na počasti da njegovo ime krasi ovu nagradu.

Žiri publike odlučio je da nagradu za najbolji film, statuetu Sloboda, ponese ostvarenje „Slepi putnik na brodu ludaka“ Gorana Markovića.

Nagradu je primila Marija Bereta u ime producenta Radio Televizije Srbije.

Specijalna nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, statueta Sloboda, odlukom odbora dodeljuje se Oliveri Katarini.

Ona je bila sprečena da prisustvuje dodeli zbog bolesti, te je u njeno ime nagradu primio Vlastimir Sudar, istoričar filma koji priprema knjigu o Aleksandru Petroviću.