Počeo filmski festival u Sopotu

Kultura 04. jul 201723:58 > 23:59
N1

Filmski festival Sofest otvoren je u utorak uveče u Centru za kulturu Sopot izložbom fotografija, plakata i dokumenata "50 godina Skupljača perja", posvećenom istoimenom filmu Aleksandra Saše Petrovića, i projekcijom filma "Zona Zamfirova, drugi deo".

U fokusu ovogodišnjeg festivala je film „Skupljači perja“ i njegov autor Aleksandar Saša Petrović.

Član odbora Sofesta Aleksandar Avramović rekao je na otvaranju izložbe da je festival time pokrenuo inicijativu za izdavanje ozbiljne studije ili monografije o radu i delu Aleksandra Petrovića.

„Kada sam od odbora dobio zadatak da predložim koncepciju festivala, odmah mi je pao na pamet slogan Skupljanje nerazvejanog perja. Ova izložba koju je priredila Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa CEBEF-om i Centrom za kulturu Sopot je skromni doprinos u mozaiku sećanja“, rekao je Avramović.

Na ceremoniji otvaranja festivala grupa „Odjila“ nastup je započela pesmom „Đelem, đelem“ koju je u filmu „Skupljači perja“ pevala Olivera Katarina.

Predsednik odbora Sofesta i opštine Sopot Živorad Milosavljević izjavio je da će se opština u narednim godinama truditi da još više poboljša uslove za održavanje ove manifestacije koja doprinosi bogaćenju kulturne mape Beograda.

„Već četiri i po decenije ovde pozdravljamo i slavimo velike stvaraoce i podržavamo mlade kreatore sedme umetnosti da u skoroj budućnosti kroče u svet najboljih i slavnih po kojima će se prepoznavati Srbija“, izjavio je Milosavljević.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić ocenila je da je od velikog značaja da se kultura podjednako razvija na celoj teritoriji Beograda i da gradjani iz prigradskih opština imaju pristup kvalitetnim kulturnim sadržajima, kao i da je grad ove godine u festival uložio još veća sredstva nego prethodne, preneo je Cebef.