Inicijativa za spomenik Vasku Popi na Terazijama

Kultura 21. jun 201718:23 > 18:29
Wikipedia/Stevan Kragujević

Udruženje književnika Srbije pokrenuće inicijativu da se jednom od najvećih pesnika srpske moderne poezije Vasku Popi podigne spomenik u centru Beograda, izjavio je predsednik tog udruženja Radomir Andrić.

„Udruženje će još danas pokrenuti zvaničnu inicijativu da Popa dobije spomenik na Terazijama“, rekao je Andrić na svečanosti povodom uručenja nagrade Vasko Popa za najbolju knjigu poezije u 2016. godini pesniku Adamu Puslojiću.

Andrić je podsetio da se ove godine navršava 95 godina od smrti Pope i najavio da će UKS raditi sa kolegama iz Slovačke na projektu „Veliki gospodin Dunav“, kako bi se sačinila antologija pesama u koju će ući i klasici i savremeni pesnici podunavskih zemalja.

Nagrada „Vasko Popa“ jedno je od najvažnijih priznanja savremene srpske poezije, a pesniku Adamu Puslojiću dodeljena je za zbirku „Somnabulia Balcanica“.

Vasko Popa rođen je 1922. godine u selu Grebenac, kod Bele Crkve. Jedan je od najpoznatijih i najprevođenijih srpskih pesnika koji je, prema oceni književnih teoretičara, stvorio poseban pesnički jezik.

Njegova prva zbirka pesama „Kora“ objavljena 1953, uz „87 pesama“ Miodraga Pavlovića smatra se početkom srpske posleratne moderne poezije. Pokrenula je velike rasprave i imala snažan uticaj na mlađe naraštaje pesnika.

Popa je objavio i sledeće zbirke pesama, „Nepočin-polje“, „Sporedno nebo“, „Uspravna zemlja“, „Kuća na sred druma“, „Živo meso“, „Vučja so“, „Rez“ i tri antologije: „Od zlata jabuka“ – antologija narodnih umotvorina, „Urnebesnik“, antologija poetskog humora i „Ponoćno sunce“, antologija pesničkih snoviđenja.

Studirao je u Beogradu, Bukureštu i Beču, a bio je i urednik izdavačkog preduzeća NOLIT. Umro je u Beogradu 1992. godine.

Osnovao je Književnu opštinu Vršac, bio je dopisni član SANU i jedan od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Popa je dobitnik brojnih domaćih nagrada za poeziju, kao i Austrijske državne nagrade za evropsku književnost.