Veliko priznanje za violinistu poreklom iz Pančeva

Kultura 09. jun 201712:52 > 12:59
YouTube

Violinista Jožef Nađ, rođeni Pančevac, godinama živi i radi u Bostonu a krajem ovog meseca biće imenovan za profesora na gudačkom odseku na Berkliju.

Jožef je moderan džez violinista i muzički pedagog. Nakon studija na klasičnim muzičkim akademijama u Mađarskoj i Srbiji (Budimpešta, Niš), postaje stipendista Berkli koledža.

Izdao je dva solo albuma i gostovao na nekoliko albuma drugih umetnika kao violinista,kompozitor i aranžer. Svirao je na turnejama u Evropi i SAD.

Poslednjih nekoliko godina bliže sam povezan sa koledžom na raznim projektima. Berkli je uvek bio prisutan, otkako sam stigao ovde, do danas. Mi, muzičari, stvaramo i nadamo se da će se nekome svideti”, kaže Nađ dodajući da je poslednjih par godina držao nekoliko predavanja na Berkliju da da je sada dobio poziv od šefa gudačkog odseka da im se pridruži.

Ističe da je to svakako najveće priznanje koje je do sada dobio u karijeri.

Jožeš je zelenu kartu u Americi dobio kao stranac izvandrednih sposobnost. Naglašava da je tu vrstu boravišne dozvole izuzetno teško dobiti, a da je ta kategorija napravljena za osobe koje će natprosečnim talentom i uspehom doprineti državi na raznim poljima, uključujući i umetnost.

Podršku za zahtev su mi između ostalih potpisali i Jimmy Cobb – jazz bubnjar koji je nastupao sa svim legendama uključujući i Miles Davisa, Nuno Bettencourt – gitarista benda “Extreme” i Robin Diaz – bubnjar Courtney Love i benda “Bauhas”. Posle decenije i po, neću morati u red za vizu, neverovatno”, kaže on.

Ako treba kucati na vrata nekoliko puta, samo napred, jednom će neko otvoriti. Ovo možemo uporediti sa video igrama. Prelazite razne nivoe da biste stigli do kraja. U životu ne pratite dešavanja na ekranu već ste glavni glumac u svom scenariju. Potrudite se da se film svidi prvenstveno vama a posle i publici i bićete zadovoljni nakon premijere”