Oleg Kirejev sa Vasilom Hadžimanovim na Kolarcu

Kultura 16. maj 201715:27 > 20:31
N1

Ruski saksofonista i kompozitor Oleg Kirejev održaće u sredu, 17. maja, koncert u Kolarčevoj zadužbini, na kojem će nastupiti sa prijateljima muzičarima iz Srbije, a specijalni gost koncerta biće pijanista i kompozitor Vasil Hadžimanov.

Oleg Kirejev će nastupiti u pratnji ruskog pijaniste Jevgenija Grečišćeva, kao i prijatelja iz Srbije Milana Pavkovića (bas), Dušana Ivaniševića (bubnjevi), Vladimir Krnetić (truba), Svetlane Spajić (vokal). Specijalni gost koncerta biće pijanista i kompozitor Vasil Hadžimanov.

Na koncertu će biti izvedene kako klasične džez kompozicije u izvođenju ruskih džezera, tako i brojna dela ruskih kompozitora, improvizacije u stilu ruskog etno džeza, kao i džez obrade popularnih ruskih i srpskih melodija. Publiku očekuju i iznenađenja. Pozivamo sve da dođu na prvi akademski koncert ruskog džeza na Kolarcu!

Ruski saksofonista i kompozitor Oleg Kirejev poznat je u svetu džeza od 1984. godine. Prvi džez sastav i prvi album snimio je u doba Sovjetskog Saveza. Olega Kirejeva zaslužno smatraju pionirom etno džeza u Sovjetskom Savezu i Rusiji. Prvi album je objavio 1989. godine, a od 1990-ih nastupa na brojnim međunarodnim festivalima, puno radi u Evropi i SAD.

Diplomu džez festivala u Montreu dobija 1996. godine, a čuveni Birmingemski džez festival nazvao ga je 1997. revolucionarnim ruskim muzičarem. Njegov album je 2008. godine nominovan za prestižnu američku nagradu Gremiza najbolji album savremenog džeza.

Kirejev je 2011-2013. godine osmislio i organizovao u Moskvi prvi festival Klasika i džez, koji je okupio na destine hiljada posetilaca. Album koji je snimio sa džez legendom, trubačem Tomom Harelom, 2016. godine je dva meseca bio među najslušanijim izdanjima na američkim radio stanicama.

Kirejev odavno nastupa na Balkanu. Njegov bend Orlan bio je hedlajner 2016. godine na Nišvilu. Koncert na Kolarcu je prva prilika da se Beograđani upoznaju sa autorskim programom Olega Kirejeva i da čuju tandem ruskih i srpskih džez muzičara.