Goranu Paskaljeviću Gran pri u Bariju za "Zemlju bogova"

Kultura 02. maj 201714:57 > 14:58
N1

Film "Zemlja bogova", reditelja Gorana Paskaljevića, osvojio je Gran pri za najbolje ostvarenje i najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bariju.

Žiri, sastavljen od 30 gledalaca-filmofila, izabranih posebnim konkursom iz cele Italije, jednoglasno je dodelio nagradu Paskaljevićevom filmu.

Ova nagrada mi puno znači pošto dolazi od žirija koji je sastavljen od gledalaca za koje mi prevashodno pravimo filmove, rekao je Paskaljević na svečanoj dodeli nagrada.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Heri Himler za ulogu u američkom filmu Breda Siberlinga „Običan čovek“, a za najboljeg glumca proglašen je Argentinac Leonardo Sbaraglja za ulogu u filmu „Drugi brat“ reditelja Adriana Kaetana.

Ove godine festival je okupio 75.000 gledalaca i brojne goste, kao što su Klaudija Kardinale, Fani Ardan, Greta Skaki, Đankarlo Đanini, Valerija Bruni-Tedeski, Volker Šlendorf, Žak Peren, Margaret fon Trota, Andrej Končalovski i mnogi drugi italijanski glumci i autori.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsednika Italije Serđa Matarele, a direktor festivala je Feliče Laudadio, bivši direktor filmske Mostre u Veneciji, koji je u poslednjih osam godina uspeo da festival u Bariju uzdigne do jedne od najznačajnijih filmskih manifestacija u Italiji.

U svom 17. igranom filmu, koji smatra svojim najintimnijim ostvarenjem, Paskaljević govori o Raulu Negiju, koji se posle 40 godina provedenih u Engleskoj vraća u svoje selo.

Film koji je sniman u vrletima Himalaja, imao je svetsku premijeru na festivalu u Torontu u prestižnoj selekciji „Masters“, u okviru koje se prikazuju nova dela filmskih velikana današnjice, a zahvaljujući američkom gigantu „Amazonu“ Paskaljevićevo ostvarenje će gledati publika u više od 140 zemalja, saopštila je kompanmija „Oktobar film“.