Dodeljene nagrade za Dan JDP-a

Kultura 03. apr 201714:33 > 14:34
TANJUG/Tanja Valić

Dodelom Godišnjih nagrada Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo je danas svoj dan - 69. godišnjicu postojanja, a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP u 2016. godini nagrađen je Nebojša Glogovac za ulogu Hamleta.

Dan JDP obeležava 3. aprila kada je 1948. godine odigrana prva premijera na sceni tog pozorišta.

Direktorka Tamara Vučković Manojlović rekla je da je u protekloj godini JDP imalo pet premijera, gostovalo na brojnim scenama u zemlji i inostranstvu i učestvovalo na mnogim festivalima.

Ona je do kraja sezone najavila još jednu premijeru, krajem maja, Jagoša Markovića i gostovanja.

Direktorka je napomenula da je scena „Bojan Stupica“ već godinu i po dana zatvorena zbog obnove i ukazala da su naišli na ozbiljne pravno-administrativne probleme, ali da se radi na njihovom prevazilaženju i izrazila nadu da će kroz mesec dana biti otvoren konkurs za idejno rešenje.

Glogovcu je uručena Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ Fondacije JDP za ulogu u „Hamletu“ Vilijama Šekspira u režiji Aleksandra Popovskog.

Glogovac je na svečanoj dodeli zahvalio JDP što je omogućilo realizaciju Hamleta, reditelju što mu je poverio glavnu ulogu i ekipi predstave za četiri meseca rada na njoj.

Godišnja nagrada JDP za režiju dodeljena je Aleksandru Popovskom za predstavu „Hamlet“. Nagrada JDP za scenografiju u toj predstavi pripala je Svenu Jonkeu.

Za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi „Don Žuan“ Molijera u režiji Gorčina Stojanovića, Godišnja nagrada dodeljena je Lani Cvijanović.

Priznanje za 2016. je dobio i glumac Vlastimir Velisavljević za ulogu duha hamletovog oca, a za ulogu Ludaka u predstavi „Slučajna smrt jednog anarhiste“ Maje Maltković i ulogu Pingla „Hotel Slobodan promet“ Borisa Liješevića nagrađen je Nikola Đuričko.

Za ulogu Dona Elvire u „Don Žuanu“ i Anželike u „Hotel Slobodan promet“ nagradu je primila Anđelija Simić. Godišnje priznanje za ulogu Pjeroa u „Don Žuanu“ uručeno je Goranu Daničiću. Godišnja nagrada JDP uručena je ansamblu predstave „Pod žrvnjem“ Dragoslava Nenadića u režiji Egona Savina.

Za lepotu govora nagrada „Dr Branivoj Đorđević“ pripala je Nebojši Ljubišiću. Godišnje nagrade za doprinos poslovanju kuće primili su glavni majstor u krojačnici Evica Mančić, distibuter ulaznica Aleksandar Ranđelović i tehničar tona Igor Bošković.