Večeras zatvaranje Martovskog festivala

Kultura 02. apr. 201713:38 > 13:39
Podeli:
Izvor: N1

Ovogodišnji, 64. Martovski festival biće zatvoren večeras u Domu omladine Beograda, dodelom Gran Pri nagrada i projekcijom filma "Trst, Jugoslavija", uz prisustvo reditelja Alesia Bocera.

Dodeljuje se šest nagrada za najbolje filmove u svakoj kategoriji: dugometražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, animirani film, domaći kratkometražni igrani film, međunarodni kratkometražni igrani film, eksperimentalni film/video art), a novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra.

Film „Trst, Jugoslavija“ (2017, 62 min, Italija), u režiji Alesija Bocera, premijerno se prikazuje pred domaćom publikom na završnoj ceremoniji 64. Martovskog festivala.

Ovo dokumentarno ostvarenje na zabavan način rekonstruiše nostalgičan period sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping.

Od sredine pedesetihih godina prošlog veka Trg Ponteroso u centru Trsta postaje mitski prostor za sve Jugoslovene, željne stvari koje nisu mogli da nabave u svojoj zemlji.

Ovaj mit najbolje simbolizuju plave farmerke. Milioni Jugoslovena dolazili su u Trst makar jednom ili dva puta godišnje.

Godišnji prihod svih italijanskih trgovaca u Trstu, samo od Jugoslovena, kretao se između 200 i 500 milijardi lira.

U isto vreme luka Trst od svih svojih aktivnosti imala je prihod oko 150 milijardi lira godišnje.

Reditelj Bocer kaže da je, istražujući materijal za neki drugi film, shvatio da u zemljama bivše Jugoslavije sećanje na Trst i Trg Ponteroso još živo.

„Hteo sam da čujem priče svih. Snimili smo više od 50 intervjua. Trst je postao statusni simbol, kulturna granica, san o slobodi odobren od jugoslovenskog komunističkog režima. Italijani iz Trsta su prelazili u Jugoslaviju i kupovali jeftin benzin, letovali u Istri, kupovali originalne lokalne proizvode. U ovom evropskom političkom trenutku, jako mi je važan fokus na granice I kulturnu razmenu. Granice postoje samo da bi hranile znatiželju ljudi sa druge strane“, rekao je on.