Andrićeva nagrada Dušanu Kovačeviću i Zaharu Prilepinu

Kultura 18. jan 201713:29 > 13:38
FoNet/Nenad Ðorđević

Žiri za dodelu Andrićeve nagrade doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada za životno delo za 2016. godinu dodeli Dušanu Kovačeviću za njegov ukupni dramski opus, a da se godišnja Andrićeva dodeli ruskom piscu Zaharu Prilepinu za roman "Obitelj" i knjigu pripovedaka "Sedam života".

Predsednik žirija Jovan Delić izjavio je na konferenciji za novinare da je Dušan Kovačević vodeće ime srpske drame, koje „sve odreda imaju status remek dela i kod književne kritike i kod publike“.

Nastavljajući se na tradiciju Sterije, Nušića i Popovića, a ponekad u kovibraciji sa poetskim dramama Ljubomira Simovića
i humorom Matije Bećkovića, Kovačević je podigao srpsku gorku komediju na najviši nivo i postao evropska vrednost prvog reda, pročitao je Delić obrazloženje žirija.

U žiriju su pored njega bili i Želidrag Nikčević i Vladimir Kecmanović, koji je istakao da Kovačević ima status priznatog klasika srpske drame i „nepriznatog klasika svetske drame“.

Govoreći o Prilepinu, Delić je rekao da je i pre romana „Obitelj“ taj ruski pisac imao status klasika savremene ruske književnosti, a da se novim romanom naslanja na veliku tradiciju ruskih pisaca koji tematizuju istoriju, na Lava Tolstoja, Leonida Leonova i Aleksandra Solženjicina.

Delić je ocenio i da dve nagrađene Prilepinove knjige potvrđuju značaj prevodne književnosti, afirmišući prevodioca Radmilu Mečanin i promovišu Andrićevu nagradu u međunarodnu književnu činjenicu.

Rukovodilac Odeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vranješ rekla je da će nagrade biti uručene 27. januara u Andrićgradu, da se sastoji od povelje i novčanog dela.

Visina novčanog dela nagrade biće poznata na dan dodele nagrade, rekla je Vranješ.