Izabrano rešenje za novu zgradu Beogradske filharmonije

Kultura 09. jan. 201717:35 > 17:49
Podeli:
Izvor: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović sa saradnicima pobednici su konkursa za dizajn dela Bloka 13 u Novom Beogradu u kojem je predviđena izgradnja nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, objavljeno je na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Konkurs je sprovela Direkcija u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, a rezultate je utvrdio žiri na čijem čelu se nalazio Glavni urbanista Milutin Folić.

Do krajnjeg roka za predaju pristiglo je ukupno 34 konkursna rada, a žiri je jednoglasno doneo odluku da se pobedniku otvorenog anketnog jednostepenog anonimnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za deo Bloka 13 u Novom Beogradu dodeli prva umanjena nagrada u neto iznosu od milion dinara.

Izvor : Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Žiri je radio u sastavu: predsednik žirija Milutin Folić, članovi Nebojša Minjević, Irina Korobina, Dejan Miljković, Bojan Kovačević i zamenik člana Milana Jočić.

Konkurs je predstavljao, između ostalog, i proveru prostornih i funkcionalnih kapaciteta lokacije, kao i sagledavanje mogućnosti realizacije nove zgrade Beogradske filharmonije, a izabrano rešenje predstavljaće osnov za izradu urbanističko-planske dokumentacije.

Rešenja iz konkursa odredila su i morfologiju novoplanirane izgradnje, pre svega na lokaciji postojećih temelja ranije predviđenog Muzeja Revolucije i uređenja slobodnih površina, kao i njihov odnos sa okolinom, posebno u odnosu na čuveni novobeogradski spomenik kulture – Palatu Srbija (SIV).