Spomenik Endiju Vorholu u Beogradu

Kultura 17. dec. 201613:33 > 13:42
Podeli:
Tanjug / Zoran Žestić

Na predstavljanju knjige "Dnevnici" Endija Vorhola u Beogradu gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će u glavnom gradu Srbije biti postavljen spomenik na 30. godišnjicu od smrti Vorhola, što će biti treći spomenik ovom umetniku u svetu.

Vesić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koji su govorili na predstavljanju knjige, predstavili su spomenik slavnom umetniku, poklon izdavačke kuće Albion, a Beograđani će odlučiti u kom delu grada će stajati.

Gojković je rekla da je ponosna što je 2005. godine, kao gradonačelnica Novog Sada, organizovala izložbu originalnih slika Vorhola, koji su stigli iz muzeja u Slovačkoj, odakle je taj umetnik i poreklom.

„Zahvalna sam izdavačkoj kući Albion koji su me poslušali i na moj savet i sugestiju objavili Vorholove ‘Dnevnike’. Ja sam jedan od retkih obožavalaca lika i dela Vorhola i on je značajno uticao na moj put. Vorhol je osoba koja je 1962. godine iz adevertajzinga prešla u svet umetnosti, njegovo oslikavanje 32 konzerve Kempbel supe nije se dopalo mnogima“, rekla je Gojković i napomenula da su posle 35 godina te konzerve plaćene oko 15 miliona dolara.

Tanjug / Zoran Žestić

Istoričar umetnosti Momčilo Rajin istakao je da je Vorhol uspeo da pomiri dva sveta, visoku umetnost i popularnu kulturu, dodajući da su brojne kontroverze sa kojima se njegovo delo iščitava.

Rajin je naglasio da je Vorhol uspeo da svoje delo učini značajnim, ali i da bude popularno, uz ocenu da je to uspelo još samo Dejvidu Bouviju.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je sve što je uradio Vorhol bilo značajno za osvajanje sloboda svih umetnika koji su došli kasnije kako bi bili prihvaćnih od onih koji odlučuju šta je umetnost.

Vesić je zahvalio na poklonu, statui Endija Vorhola koju je donirao direktor Filmskih novosti Vladimir Tončić, i poručio da će Grad dati nekoliko predloga, a Beograđani će odlučiti gde će stajati spomenik.

Tanjug / Zoran Žestić

„Dobra umetnička dela imaju mnogo mana, različitih tumačenja, a loše samo jednu – što postoji. On i njegova dela su uticala na mene kao srednjoškolca, učila su me da razmišljam kritički“, rekao je Vesić i naglasio da su Vorholova dela „veoma dobra“.

Vesić je rekao da će spomenik biti postavljen na 30. godišnjicu od smrti Vorhola, koji je umto u februaru 1987. godine, dodajući da će to biti treći spomenik ovom umetniku u svetu.

Jedan se nalazi u Slovačkoj, odakle je Vorhol poreklom, drugi je postavljen u Njujorku pre sedam godina i treći će biti u Beogradu.