Viši sud doneo odluku o zahtevu za vraćanje slika Italiji

Kultura 01. dec. 201615:12 > 15:18
Podeli:
Izvor: N1

Viši sud u Beogradu doneo je odluku o zahtevu tužilaštva pri Osnovnom sudu u Bolonji za privremenu zaplenu osam umetničkih slika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, koje ta država smatra svojim kulturnim nasleđem.

Kako je saopšteno, Viši sud u Beogradu je doneo odluku i putem međunarodne pravne pomoći će biti dostavljena nadležnim organima Republike Italije. 

Odluka neće biti javno objavljena dok je ne primi Tuzilaštvo u Bolonji, rečeno je za N1 u Višem sudu u Beogradu, uz obrazloženje da to nalažu pravne procedure.

Nnjena sadržina bi, kako očekuju u Višem sudu, „mogla da bude objavljena za sedam do deset dana“.

Tu odluku je doneo sudija za prethodni postupak Višeg suda.

Italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog osam slika renesansnih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpača koje se, navodno, nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu, javlja italijanska agencija ANSA.

 Istraga pokrenuta u Bolonji probudila je nadu u mogućnost da osam remek dela bude vraćeno u Italiju. Slike su odnete tokom Drugog svetskog rata za račun tadašnjeg nacističkog maršala Hermana Geringa.

Tvrdi se da se slike čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, zahvaljujući jugoslovenskom antikvaru Anti Topiću Mimari i inerciji posleratne italijanske diplomatije.

Bolonjsko tužilaštvo je, u saradnji sa odeljenjem italijanskih karabinjera za zaštitu umetničkih dobara, zatražilo da se slike zaplene, a italijanska agencija navodi da se radi o krivičnom delu držanja ukradenih predmeta. Vrednost slika se smatra neprocenjivom, napominje ANSA.