Kako su slike iz Italije došle u Srbiju zna neko davno mrtav

Kultura 30. nov. 201617:27 > 19:27
Podeli:
Izvor: N1

Ima li Italija osnov da traži vraćanje osam slika Ticijana, Tintoreta i Karpača koje se nalaze u Narodnom muzeju? Zahtev da se slike, tretirane kao ratna odšteta, nije stigao ni u Ministarstvo kulture, ni u ministarstvo spoljnih poslova. Italijansko tužilaštvo nastavlja istragu kojom pokušava da dokaže da su slike nezakonito završile u Beogradu.

Kraj je Drugog svetskog rata. Poražene strane dužne su da pobednicima isplate odštetu. Jedan deo se isplaćuje u novcu, a jedan u umetničkim delima. Tu spada i osam slika italijanskih renesansnih umetnika koje se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu. Ta dela, među kojima se nalaze i Ticijan i Tintoreto do danas su više puta izlagana kao deo kolekcije Narodnog muzeja. Međutim, italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu kojom bi trebalo da se dokaže da su ta dela u Beograd stigla nelegalnim putem.

„U mnogo čemu, pa i u ovom slučaju, i u ovom slučaju ta „navodna potraživanja su u sferi nekakvih pretpostavki“ i nisu utemeljena na pravnim razlozima i bilo kakvoj realnosti. To jesu dela koja jesu vlasništvo Republike Srbije i ako bilo ko ima bilo kakva pitanja u vezi sa tim, jedini odgovor jeste Republika Srbija, a ne Narodni muzej“, kaže direktorka Narodnog muzeja Bojana Brešković.

A šta je sporno u celoj priči? Prema rečima muzejskog savetnika Nikole Kusovca, posredstvo Anta Tomića Mimare, kontroverznog jugoslovenskog antikvara koji je u Jugoslaviju i doneo slike.

„Bilo kako bilo, slike su stigle u Jugoslaviju kao obeštećenje, i podelile se ovako kako sam vam rekao, da je najveći deo toga, recimo pedesetak, dobio Narodni muzej, da je dvadesetak dobila Zagreb Štrosmajerova galerija, i nešto malo Ljubljana Nacionalna galerija, dakle, po tom ključu, kako je ključ važio je to podeljeno. Tako da kažem, doći će i na njih red da se od njih traži, ako se sada ne odoli i ne kaže da je ovo nemoralno“, kaže Kusovac.

Kusovac dodaje i da je ta dela apsolutno nisu „neprocenjiva“ kako su italijanski mediji preneli. Prema njegovom mišljenju, njihova vrednost ne prelazi nekoliko stotina hiljada dolara.

I šta bi mogao da bude epilog priče? Zvanično, ništa. Slike ostaju deo kolekcije Narodnog muzeja, jer ni Narodni Muzej, ni ministarstvo kulture, ni ministarstvo spoljnih poslova, nisu dobili bilo kakav zahtev da se ta dela vrate u Italiju. Jedini koji bi mogao da baci svetlo na ceo slučaj jeste Ante Topić Mimara, a on nije među živima već skoro 30 godina.